Când te pune mustul în pericol. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un mare semnal de alarmă

de: Sabina Anastasia
07 10. 2022

Fermentarea mustului este un proces important în producerea băuturilor alcoolice. Până la 70% din cantitatea totală de alcool dintr-o băutură se produce datorită acestei acțiuni. Numai că procesul de fermentare poate conduce la intoxicații ce pot fi cu adevărat mortale, potrivit cunoscutului medic Tudor Ciuhodaru. Vezi când te pune mustul în pericol, de fapt.

Atenție! Când te pune mustul în pericol

Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași, a lansat un avertisment ferm cu privire la intoxicațiile mortale ce pot fi generate din cauza procesului de fermentare al mustului. Mulți români procesează mustul, în această perioadă a anului, pentru a obține vin de calitate.

Timpul de fermentare nu trebuie să fie nici prea scurt, dar nici prea lung. Însă locul în care depozitezi mustul joacă un rol foarte important în ceea ce privește intoxicațiile generate din cauza mustului. Medicul Tudor Ciuhodaru a subliniat că nu este de glumit cu o astfel de situație.

În această perioadă a anului, numărul victimelor intoxicației cauzate de fermentarea mustului este în creștere. Mai ales în circumstanțele în care este vorba despre o patologie sezonieră. Potrivit specialistului, și gravitatea afecțiunilor de sănătate se accentuează.

Beciurile sau cămările în care depozităm mustul pentru fermentare trebuie să prezinte un sistem bun de ventilație. În caz contrar, lipsa unei cantități normale de oxigen în încăpere poate conduce la consecințe severe asupra sănătății. Simptomele pot varia, de la simple amețeli de cap la comă și chiar deces.

Avertismentul dat de medicul Tudor Ciuhodaru

„În încăperile în care fierbem mustul, butoaiele plasate în spațiile cu ventilație proastă degajă dioxid de carbon. Acesta este imposibil de degelat, pentru că este incolor, insipid și inodor. Deci nu are culoare, gust sau miros.

În aceste condiții, reducerea oxigenului în aceste spații poate crea mari probleme de sănătate. Sunt variabile ca intensitate clinică: de la simplele amețeli, grețuri, vărsături, dureri de cap, până la sincopă asociată tulburărilor respiratorii sau cardiovasculare.

Dar atenție, există și cazuri în care se ajunge până la comă și deces. Suscebilitatea este crescută, mai ales când avem și afecțiuni respiratorii, cardiovasculare sau neurologice”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, într-o intervenție televizată la Antena 3.

Este recomandat să nu intrăm niciodată în încăperile în care mustul a fost pus la fermentat, dacă nu prezintă un sistem de ventilație potrivit. Dacă nu suntem siguri că vom fi în siguranță, este indicat să anunțăm pe cineva în legătură cu planurile pe care le avem, pentru a interveni în caz de urgență.