Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Ce se face în această zi

de: Anca Lupescu
02 11. 2023

În fiecare an, în luna noiembrie, creștinii din întreaga lume sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, doi dintre cei mai importanți arhangheli din tradiția creștină. Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023? Sărbătoarea aduce în prim-plan rolul esențial pe care arhanghelii îl au în credința creștină. Aceștia sunt considerați conducători ai cetelor de îngeri, păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte și călăuze ale sufletelor în drumul lor spre rai.

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cunoscuți în tradiția creștină pentru importanța lor în istoria credinței. Arhanghelul Gavriil este adesea asociat cu vestirea Mariei, mama lui Isus, despre nașterea Fiului lui Dumnezeu. El a purtat mesajul divin către Maria și a adus vestea minunată a nașterii lui Isus, evenimentul care a schimbat cursul istoriei creștinismului.

Vezi și: Rugăciunea pe care să o rostești de Sfinții Mihail și Gavriil. Te ferește de boli și de necazuri

Pe de altă parte, Arhanghelul Mihail este considerat un luptător împotriva forțelor malefice, fiind adesea reprezentat cu o sabie în mână și având rolul de a apăra credincioșii împotriva răului. El este un protector al oamenilor, veghind asupra lor în momentele lor cele mai vulnerabile, inclusiv în clipa trecerii lor în lumea de dincolo.

În tradiția populară românească, Arhanghelul Mihail este un personaj venerat, fiind considerat uneori ca purtător al cheilor raiului. El este privit ca un apărător al bolnavilor și ca un învingător al ciumei și al altor rele. În multe obiceiuri populare, el este asociat cu Sfântul Ilie, atunci când natura se manifestă în moduri neobișnuite, precum furtuni și grindină.

Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023

Arhanghelul Gavriil este văzut ca un mesager al lui Dumnezeu, aducând vestea divină oamenilor, precum Maria și Zaharia. El este considerat și un promotor al bunelor vești și al comunicării. 

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

Sfinții Mihail și Gabriel 2023 se sărbătoresc pe 8 noiembrie.

În această zi, există obiceiuri specifice care variază de la regiune la regiune. În zonele montane, unde se celebrează și ca patroni ai oilor, există tradiția de a arunca o „turta arieților” (arieții fiind berbecii) în târla oilor. 

Modul în care turta cade, cu fața în sus sau în jos, este interpretat ca un semn pentru producția de miei din primăvară.

Ce se face în această zi

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este și ocazia de a aprinde lumânări pentru cei în viață și pentru cei care au trecut la cele sfinte. Această tradiție aduce lumină și rugăciuni atât celor vii, cât și celor dispăruți.

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se serba trei zile în calendarul popular, în 8,9 și 10 noiembrie. În timp ce prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi este numită mijlocul Arhanghelulului și a treia zi coada Arhanghelului. 

Un alt obicei este să se aprindă lumânări pentru vii și pentru morți ori pentru cei care se află în dificultăți. În această zi se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie și se spune că cei doi arhangheli iau sufletele oamenilor când aceștia trec la cele veșnice.

În această zi nu se lucrează și se fac praznice în sâmbăta dinaintea sărbătorii.

Oamenii dau de pomană pentru cei trecuți în neființă, iar bucatele date de pomană în această zi se numesc Moșii Arhangheli.