23 apr. 2025 | 14:52

Când şi cum se pune usturoiul la ciorba de burtă pentru a nu se brânzi. Secretul bucătarilor iscusiţi

Sfaturi Culinare
Când şi cum se pune usturoiul la ciorba de burtă pentru a nu se brânzi. Secretul bucătarilor iscusiţi
Când şi cum se pune usturoiul la ciorba de burtă pentru a nu se brânzi. Secretul bucătarilor iscusiţi

Ciorba de burtă este unul dintre preparatele tradiționale românești care se regăsesc în meniurile de la aproape toate restaurantele. Aromată, sățioasă și cu un echilibru perfect între gustul acrișor și textura burții de vită, această ciorbă își are locul bine meritat în inimile gurmanzilor. Dar, cum orice rețetă clasică vine cu secretele ei, unul dintre cele mai mari provocări în prepararea ciorbei de burtă este… usturoiul.

Usturoiul – ingredientul care poate compromite ciorba de burtă

Usturoiul adaugă personalitate ciorbei de burtă, dar dacă nu este folosit corect, poate duce la brânzirea supei, adică la aspectul acela tăiat, neplăcut și deloc apetisant. Bucătarii iscusiți au însă un truc simplu și eficient, transmis din generație în generație: usturoiul se zdrobește și se amestecă mai întâi cu puțină smântână, apoi se subțiază cu un polonic de supă fierbinte înainte de a fi turnat în oală. Acest pas este esențial pentru a evita coagularea bruscă a lactatelor și pentru a menține ciorba cremoasă și uniformă.

Un alt mic secret: atunci când pregătești mujdeiul, adauga un vârf de sare chiar de la început. Sarea ajută la obținerea unei paste mai fine și mai aromate, extrăgând sucurile naturale din usturoi și amplificând intensitatea gustului. Pentru cei care preferă un plus de savoare, usturoiul poate fi adăugat și separat, în bol, la momentul servirii, fie sub formă de mujdei, fie doar puțin zdrobit, pentru o aromă mai puternică și proaspătă.

Rețetă autentică de ciorbă de burtă

Ingrediente:

  • 1,5 kg burtă de vită prefiartă
  • 1 os de vită cu măduvă
  • 2 morcovi mari
  • 1 țelină mică
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • 4-5 căței de usturoi
  • 4 gălbenușuri
  • 400 ml smântână grasă
  • 2 linguri oțet (sau după gust)
  • sare, piper boabe
  • 2-3 foi de dafin
  • opțional: ardei iute, pentru servire

Mod de preparare:

Fierbe osul de vită într-o oală mare cu apă rece, îndepărtând spuma formată. După 30-40 de minute, adaugă morcovii, țelina, pătrunjelul și ceapa întreagă. Lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 1,5 ore, apoi scoate legumele și osul. Adaugă burta prefiartă, tăiată fideluță.

Fierbe încă 30-40 de minute, până când burta devine fragedă și supa aromată. Separat, pregătește mujdeiul: zdrobește usturoiul cu sare, amestecă-l cu puțină smântână și subțiază cu zeamă fierbinte din oală. Bate gălbenușurile cu restul de smântână, apoi adaugă treptat zeamă caldă pentru a le aduce la aceeași temperatură cu ciorba. Toarnă amestecul peste burta fiartă, amestecând continuu.

Asezonează cu oțet, sare și piper după gust. Adaugă usturoiul diluat la final, cu focul stins, pentru a păstra aroma proaspătă. Servește fierbinte, cu ardei iute și, dacă îți place, cu o linguriță suplimentară de mujdei în bol.