Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri
Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului 2022 și ce este bine să faci în această zi. Sărbătoarea de Înălțarea Domnului vine cu mai multe tradiții și obiceiuri frumoase din popor. Astfel, creștinii au un fel de listă nescrisă, știută din moși strămoși, ale celor ce trebuie să le facă, dar și a lucrurilor care sunt interzise să le facă în această zi de mare Sărbătoare creștină. De această sărbătoare, ca și de Paște, se vopsec ouă. Așadar, când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului 2022, pentru a fi sănătos tot anul?
Când trebuie să vopsești ouăle de Înălțare. Ce trebuie să faci ca să fii sănătos tot anul
Masa de Înălțarea Domnului ar trebui să conțină cam toate acelea pe care le-am avut pe masa de Paște. Astfel, cozonacii ar trebui frământați, mielul scos de la congelator, iar gospodinele ar trebui să vopsească și ouă. Față de Paște, când se vopsesc ouă de toate culorile, ouăle care se vopsesc de Înălțarea Domnului se vopsesc doar în culoarea roșie.
Tradițiile și obiceiurile arată că ouăle roșii de Înălțarea Domnului se vopsesc chiar în ziua de Înălțare, înainte de slujbele care se țin în biserici. Astfel, conform tradițiilor, cine vopsește ouăle roșii în dimineața zilei Înălțării Domnului va avea sănătate tot anul, el, precum și familia lui.
Când se vopsesc ouăle de Înălțare și ce este bine să faci cu ele
După ce ouăle de Înălțare au fost vopsite, o parte din ele trebuie să fie duse la biserică și sfințite de către preot. După ce au fost sfințite, ouăle roșii se împart celor sărmani.
Pe lângă ouăle roşii, creştinii mai obişnuiesc să împartă şi pască, cozonac, pâine proaspătă, tot ce au preparat pentru sărbătoarea de Înălțare a Domnului. De asemenea, cu ocazia Înălţarii Domnului se organizează o masă festivă ca și în ziua de Paşte, unde se ciocnesc ouăle vopsite, spunându-se cunoscuta formulă „Hristos s-a înălţat!”, în timp ce celălalt răspunde cu „Adevărat s-a înălţat!”.
Când pică Înălțarea Domnului în 2022
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Paște, iar în acest an pică pe 2 iunie. Înălțarea semnifică ridicarea lui Iisus Hristos la dreapta Tatălui. Înălțarea a avut loc în fața a sute de martori.
Iisus Hristos a ieşit pe străzile Ierusalimului pe care a mers împreună cu Sfinţii Săi Apostoli, la care s-au adăugat și celelalte persoane
adunate, conducându-i pe toți în Betania, la casa lui Lazăr, a Martei şi a Mariei, acolo unde Fecioara Maria, Maica Lui, împreună cu multe persoane credincioase aşteptau apariția Sa.
Înălțarea Domnului, semnificația puternică a acestei sărbători
După ce i-a alintat și mângâiat, spunându-le că a venit clipa despărţirii de ei şi a Înălţării Sale la Tatăl, au mers cu toții spre muntele Măslinilor, în grădina Ghetsimani. Acolo, în faţa a peste 500 de persoane, în timp ce îi binecuvânta, Iisus Hristos a început să se înalţe spre Cer. Astfel, deasupra pământului a apărut un nor luminos care Îl înconjura, timp în care bolta cerească a început să răsune de cântecele Îngerilor.
În afară de toți martorii văzuți, era și unul care sta ascuns după niște stânci. Acesta era ciobanul Ispas, care după ce a văzut miracolul a dat fuga acasă, unde a povestit apropiaților săi ce a văzut. Din acest motiv, sărbătoarea Înălțării Domnului este cunoscută în popor ca și Ispasul.
Ce trebuie să faci când vopsești ouăle de Înălțare
Pe de altă parte, gospodinele care vopsesc ouă de Înălțare, trebuie să urmeze câteva sfaturi pentru ca acestea să iasă așa cum trebuie. Înainte de vopsirea ouălelor în roșu, pentru ca vopseaua să prindă foarte bine este important caacestea să fie degresate. Asta se face cu apă caldă și detergent de vase. ouăle se spală cu un burete, după care se clătesc. Apoi, ouăle se pun la fiert. Focul să fie mic pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Ouăle care se vopsesc de Înălțare se lasă la foc mic 10-12 minute, după care se scot pentru a fi vopsite.
Astfel, într-un vas separat se adaugă vopseaua roșie și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea. După ce s-a preparat vopseaua, adaugă ouăle pe rând și lasă-le câte 1 minut în vopsea. Ouăle trebuie scoase cu atenție și așeazate pe o hârtie absorbantă, care să extragă excesul de culoare. Pentru a obține un luciu perfect, ouăle vopsite pentru Înălțare se ung cu o bucată de vată înmuiată în ulei.
Cei care nu vor să vopsească ouăle de Înălțare cu culori din comerț, care cu siguranță au substanțe chimice, pot apela la soluția sfeclei roșii. Vopseaua din sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă. În amestesc se adaugă 2 linguri de oțet. După 5-10 minute de fiert, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle care se vopsesc de Înălțare, timp în care focul se oprește. Ouăle trebuie să stea în apa înroșită de sfecla roșie aproximativ 3 minute, după care pot fi scoase.