Când se va încheia faza acută a pandemiei de covid-19. Directorul OMS a făcut anunțul pe care omenirea îl aștepta
Oficialii OMS vorbesc de faza terminală a pandemiei. Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia până la jumătatea anului. Condiția, mai spune Ghebreyesus, este ca aproximativ 70 la sută din populația lumii să fie vaccinată.
Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Faza acută a pandemiei COVID s-ar putea încheia până la jumătatea anului”
Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în acest an, dacă aproximativ 70% din populația lumii va fi vaccinată.
„Ne așteptăm ca faza acută a acestei pandemii să se încheie în acest an. Bineînțeles cu o singură condiție.
Obiectivul de vaccinare de 70 la sută [să fie atins] până la jumătatea acestui an, în jurul lunii iunie, iulie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, vineri, în Africa de Sud, în fața reporterilor.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut declarația în timpul unei vizite la Afrigen Biologics and Vaccines. Compania a produs primul vaccin COVID cu ARNm produs în Africa folosind secvența Moderna.
Același înalt oficial OMS a mai spus că se așteaptă ca acest vaccin să fie mai potrivit pentru contextele în care va fi folosit, „cu mai puține constrângeri de stocare și la un preț mai mic„. Vaccinul va fi gata pentru testele clinice în noiembrie, iar aprobarea este așteptată în 2024.
Afrigen conduce proiectul pilot, susținut de OMS și de inițiativa COVAX. Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările africane să sprijine eforturile de înființare a unui organism african de reglementare a medicamentelor.
El a spus că instituțiile continentale, cum ar fi planificata Agenție africană pentru medicamente, sunt importante deoarece ar putea reduce costurile și ar putea ajuta la combaterea medicamentelor contrafăcute sau de proastă calitate.
„Africa iese din faza de pandemie”
Matshidiso Moeti, directorul pentru Africa al OMS, a declarat că continentul iese din faza pandemică a epidemiei COVID-19. Cu o viziune mai optimistă, aceasta a declarat că Africa se îndreaptă spre o situație în care va gestiona virusul pe termen lung.
„Pandemia trece într-o fază diferită… Credem că ne îndreptăm acum. Mai ales că se așteaptă ca vaccinarea să crească, spre ceea ce ar putea deveni un fel de viață endemică cu virusul.
Am trecut peste furtuna COVID-19 cu rezistență și determinare.”, a declarat Moeti joi, înntr-o conferințe de presă, preluată de AlJazeera.
Banca Mondială: „40 de milioane de persoane în sărăcie extremă în Africa”
Potrivit Băncii Mondiale, se estimează că pandemia a împins până la 40 de milioane de persoane în sărăcie extremă în Africa, iar fiecare lună de întârziere în ridicarea măsurilor de limitare a epidemiei costă Africa 13,8 miliarde de dolari în pierdere de produs intern brut, a declarat Moeti.
La fel ca Tedros Adhanom Ghebreyesus, Moeti a menționat, de asemenea, că Africa trebuie să mențină voința politică și sprijinul pentru producția locală de vaccinuri, medicamente terapeutice și instrumente de diagnosticare.
De la începutul pandemiei, Africa a înregistrat peste 11 milioane de cazuri de coronavirus și peste 243.000 de decese. Peste 10 milioane s-au vindecat până în prezent, potrivit datelor publicate de Centrele africane pentru controlul și prevenirea bolilor.