Când se scoate cozonacul din tavă. Cum se păstrează moale și pufos zile întregi
Cozonacul, acest deliciu tradițional de sărbători, are câteva secrete bine păstrate. Ca să faci cozonac trebuie să știi cum să îl frămânți, ce ingrediente să folosești și când se scoate cozonacul din tavă. Aluatul pufos și umplutura dulce se îmbină delicios, iar ca totul să fie moale, trebuie să urmezi câțiva pași esențiali.
Secretele unui cozonac perfect
Primul pas către un cozonac perfect începe cu selecția atentă a ingredientelor. Folosirea de ingrediente proaspete și de înaltă calitate influențează direct rezultatul final. Alege făină de bună calitate, drojdie proaspătă, unt gras, lapte cât mai gras și ouă de țară ca să îți iasă un cozonac cu miezul gălbui.
Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş
Un cozonac pufos începe cu un aluat bine pregătit. Secretul constă în a lăsa aluatul să crească corespunzător. Folosește drojdie proaspătă și ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei pentru ca drojdia să se activeze și aluatul să cresc. Aluatul trebuie frământat suficient de mult pentru a dezvolta glutenul, dar nu exagera pentru a evita un cozonac dens.
Poți umple cozonacul cu o mulțime de lucruri: de la nuci, stafide, cacao, rahat sau chiar ciocolată. Alege umplutura în funcție de preferințele tale și ale familiei. Pentru un cozonac extrem de pufos, distribuie uniform umplutura pe întreaga suprafață a aluatului, ca fiecare felie să conțină umplutură.
Când se scoate cozonacul din tavă
Atunci când cozonacul este pregătit să intre în cuptor, adică după ce l-ai pus în formă și l-ai mai lăsat 30 de minute la crescut, preîncinge cuptorul la temperatura potrivită. 160 – 180 de grade este ideal.
Citește și: Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum
Verifică cozonacul în ultima parte a timpului de coacere, asigurându-te că este rumenit uniform. Dacă nu, îl mai poți întoarce în timp ce se coace.
Când cozonacul este gata, este timpul să-l scoți din cuptor, dar nu și din tavă. Ai nevoie de răbdare. Lasă-l măcar 30 de minute să se răcească în tavă, altfel riști să îți rămână jumătate de cozonac în formă.
Când s-a răcit în tavă, folosește un cuțit ascuțit sau o spatulă pentru a desprinde cu grijă marginile cozonacului de tavă. Așează o foaie de copt sau un prosop curat pe o suprafață plană și răstoarnă cu atenție cozonacul pentru a-l scoate din tavă. Asta ca să își păstreze forma și să nu se dezintegreze.
Cât se lasă la dospit aluatul
Creșterea este crucială pentru un cozonac pufos. Lasă aluatul să dospească într-un loc cald și fără curent. Timpul de dospire poate varia în funcție de temperatură, dar, în general, se recomandă să îl lași să își dubleze volumul. Un aluat bine dospit va duce la un cozonac mai aerat și mai ușor.
Vezi și: Cum faci corect cozonacul zburător. Trucul secret care îți garantează reușita rețetei VIDEO
Cum păstrezi cozonacul pufos
Cozonacul se păstrează bine la temperatura camerei timp de până la 3 zile. Înfășoară-l în folie de plastic sau pune-l într-un recipient ermetic.
De asemenea, îl poți congela dacă vrei să îl păstrezi mai mult timp. Congelează-l fie în felii individuale, astfel încât să poți dezgheța o porție la un moment dat, fie congelează întregul cozonac. Pentru a congela tot cozonacul, înfășoară-l în folie de plastic înainte de a-l împacheta în folie de aluminiu.
Va rezista timp de 2 luni. Când vrei să îl scoți, dezgheață-l peste noapte în frigider și lasă-l la temperatura camerei.