Când se pune sarea în mujdei. Doar așa va avea un gust intens, vei fi lăudat pentru el

de: Manolică Anca
23 09. 2023

Pe lângă ceapă, usturoiul este una dintre cele mai comune plante folosite sub formă de condimente în bucătărie, care se consumă încă din cele mai vechi timpuri. El este asezonat astăzi cu o mulțime de preparate, astfel că este aproape nelipsit de pe mesele românilor. Haide să vedem, așadar, cum se prepară acest sos savuros, pentru a obține cel mai bun gust.

Cum să faci cel mai gustos sos de usturoi

Sosul de usturoi este unul dintre cele mai populare și cele mai îndrăgite sosuri din lume, fiind apreciat de foarte multă lume. Chiar dacă poate fi cumpărat și din supermarket, mujdeiul făcut acasă nu se va compara niciodată cu cel din comerț, care are o mulțime de chimicale.

Usturoiul este un preparat foarte versatil, putând fii adăugat în compoziția diferitelor feluri de mâncare. Ba mai mult, el poate fi folosit pe post de garnitură lângă o friptură, cartofi prăjiți, pește sau diverse alte preparate.

Când trebuie să adaugi sarea

Există o mulțime de posibilități de a prepara mujdeiul de usturoi: cu smântână, cu iaurt, cu roșii, cu ardei copți, mai picant, mai dulce, astfel că acesta poate fi introdus în o mulțime de feluri de mâncare.

Dar pentru a obține un sos pe gustul tuturor, este important să ții cont de anumiți pași, de ingrediente și de cantitatea lor, pentru ca preparatul să iasă unul ca la carte.

Rețeta tradițională de mujdei

Mujdeiul clasic se face din usturoi, sare, ulei și apă minerală. Astfel, pentru început, se curăță usturoiul cu atenție, astfel încât să nu rămână nicio bucățică de coajă pe cățel. Dacă aceasta are imperfecțiuni, ele trebuie tăiate pentru a nu altera gustul.

În continuare, acesta se dă prin presă și se pune într-un bol. Acum este momentul în care se adaugă sarea peste și se freacă bine cu o linguriță sau cu ce ai la îndemână. Vei observa deja că acesta începe să devină ca o pastă și începe să se albească. Ulterior, se adaugă uleiul treptat, în 3-4 tranșe și se învârte bine pentru a se încorpora

La final, după preferințe, se poate adăuga apă minerală: jumătate din cantitate când se face mujdeiul și jumătate chiar înainte de servire, pentru a se păstra proaspăt.

Citește și: Secretul usturoiului proaspăt pentru 365 de zile. Trucul inedit pe care îl folosesc gospodinele de top