Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei 2022 și ce trebuie să pună sub icoană toate fetele nemăritate
Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei 2022? Pe data de 30 noiembrie credincioșii și Biserica Ortodoxă îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei. De această sărbătoare sunt legate mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri, care sunt respectate chiar și în ziua de astăzi.
Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei 2022?
Sfântul Andrei mai este cunoscut ca fiind ocrotitorul românilor. De asemenea, această zi se mai numește și Ziua Lupului sau Gadinetul șchiop. Totodată, se spune că, în noaptea de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten și nimic nu scapă dinaintea lui.
Sfântul Andrei a fost primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, el fiind considerat creștinătorul poporului român. Sărbătoarea este una dintre cele mai importante din an, iar credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri cu strictețe.
Vezi și Semnificația numelui Andrei. De ce sunt atât de speciale persoanele care poartă acest prenume
Una dintre tradiții spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate trebuie să își pună busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa ursitul. De asemenea, își mai pot pune sub cap 41 de boabe de grâu, iar dacă visează că cineva le ia grâul, se vor mărita.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022
În noaptea de către Sfântul Andrei, adică pe 29 noiembrie, se spune că umblă strigoii pe străzi. Strigoii sunt spiritele morților care nu au ajuns în lumea de „dincolo” după înmormântare sau refuză să se mai întoarcă „acolo”.
Strigoii devin foarte periculoși pentru cei de pe pământ, deoarece aduc boli, grindină și alte suferințe. În unele zone ale țării, se spune că strigoii iau coasele pe care le găsesc pe afară și se duc la hotare, unde se bat cu ele. Pentru a se apăra de aceste spirite rele, credincioșii ung cu usturoi ferestrele, ușile, hornurile, scările și clanțele ușilor.
Vezi și Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce trebuie să mănânce fetele nemăritate
O altă tradiție spune că fetele măsoară nouă ceșcuțe cu apă pline, apoi le toarnă într-o strachină care se pune sub icoană. De dimineață, se măsoară din nou cu aceeași ceșcuță. Se spune că, dacă va mai rămâne pe fundul străchinii apă, atunci vor avea noroc. Dacă ceșcuța va rămâne neumplută, atunci nu vor avea noroc.
De asemenea, de Sfântul Andrei oamenii aduc în casă crenguțe de vișin și le pun în apă. Dacă vor înflori până la Crăciun, se spune că vor avea un an bogat. Mai mult de atât, tradiția mai spune că trebuie să luăm 12 cepe, pentru cele 12 luni ale anului, și se pun în pod până la Crăciun.
Dacă mai multe cepe se strică, înseamnă că va fi o lună ploioasă. În schimb, dacă mai multe cepe încolțesc, atunci înseamnă că familia care a respectat tradiția va avea parte de bogăție.
Rugăciune către Sfântul Andrei
În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor.
Amin.