Când se plantează căpșunii și care este cea mai bună metodă de fertilizare a plantelor
Ești pregătit să pui căpșuni în grădina ta, pentru a te bucura de fructe aromate? Playtech Știri îți explică cum să procedezi ca să ai o recoltă bogată. Află în continuare când să pui răsadurile în pământ și când și cum să fertilizezi solul. Care este cea mai eficientă metodă de a îngriji plantele.
Când se pun răsadurile de căpșuni în pământ
Căpșunile pot fi plantate oricând după ultimul îngheț, în sezonul de primăvară, sau în toamnă, înainte ca temperaturile să scadă drastic. În materialul de astăzi, vom aborda situația plantării fructelor în luna martie. Deși există și semințe din care pot crește plantele amintite, recomandat ar fi să folosești răsaduri.
Plantele pot fi puse în pământ aproape în orice loc. Nu sunt foarte pretențioase și nici nu prezintă rădăcini foarte adânci. Este bine să alegi un loc din grădină în care să dispui de suficient spațiu, în cazul în care cultura se va extinde natural, să fie luminos și să poți uda fructele corespunzător.
Citește și: Prețul uriaș la care a ajuns kilogramul de căpșune în piețele din România. Costă mai mult decât carnea
Când trebuie să aibă loc prima fertilizare
Când vine vorba despre fertilizarea căpșunilor, aceasta este diferită față de cazul altor plante. Hrănirea căpșunilor pentru o creștere uniformă și echilibrată este esențială pentru a te bucura de o recoltă bogată. Indiferent de soiul pe care îl pui în pământ, fertilizarea trebuie să înceapă înainte de plantare.
Căpșunile folosesc mult azot pentru a se dezvolta, așa că este important să le pui într-un sol ușor acid, bogat și bine drenat. Optează pentru compost, gunoi de grajd bine putrezit sau turbă și adaugă un îngrășământ NPK echilibrat, cu eliberare lentă, cu două săptămâni înainte de plantare.
Care este cea mai bună alegere de îngrășământ
Important! Scopul fertilizării este de a menține pH-ul solului la un nivel potrivit, furnizând în același timp suficient azot pentru rădăcini și frunziș, dar nu în detrimentul florilor și fructelor. Un NPK 10-10-10 sau 20-20-20 este cea mai bună alegere pentru început.
Citește și: Trucul secret al grădinarilor ca să aibă căpșunele mai dulci. Cum scapă și de pesticide
Cât de des trebuie să fertilizezi căpșunii
Există mai multe metode de fertilizare a solului. Udă mai întâi patul de plantare, apoi folosește o cutie sau un furtun pentru a distribui uniform un îngrășământ pe bază de apă. Aplică amestecul cât mai aproape de nivelul solului și hrănește plantele, după plantare, devreme dimineața.
Dacă vei aplica îngrășământul în primele ore ale dimineții, vei permite frunzelor să se usuce înainte ca temperaturile să crească. După fertilizarea solului înainte de plantare, se recomandă repetarea metodei la mijlocul procesului de recoltare, apoi în anii următori primăvara.