Când se merge cu Plugușorul, de fapt. Ce semnificație are și care sunt versurile originale

de: Bișinicu Andreea
30 12. 2022

Printre cele mai iubite și cunoscute tradiții de Anul Nou se numără faimosul Plugușor. Această urare specifică noului an sărbătorit pe 1 ianuarie este îndrăgită de românii din toate colțurile țării. Care sunt versurile Plugușorului și când se strigă, de fapt.

Când se merge cu Plugușorul

Plugușorul este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute tradiții de Anul Nou ale românilor. Încă din timpuri străvechi, în special în mediul rural, românii făceau această urare la începutul lunii ianuarie, pentru a sărbători următoarele 365 din calendar.

Mai exact, Plugușorul este un strigăt făcut în cor în ajunul Anului Nou de copii și adulți, având ce are o strânsă legătură cu muncile câmpului și recolta din Anul Nou.

Este o urare pe care românii o îndrăgesc și o fredonează în fiecare colț al țării. Versurile Plugușorului sunt vechi și originale, păstrându-se de câteva sute de ani și continuă să ne surprindă în fiecare an.

Cântecul este însoțit, obligatoriu, de strigăte, pocnete de bici și sunete de clopoței. Acest obicei s-a păstrat în special la sate și în mediul rural.

Când se merge cu Plugușorul. Această tradiție iubită de români este extrem de complexă. Tinerii feciori merg din casă în casă, în seara de Revelion, pe 31 decembrie, pentru a ura toate cele bune, ținând în mână un plug.

Citește și Rugăciunea de Anul Nou pe care trebuie să o spui azi. Detaliul secret care o face specială (exclusiv)

Cum sună versurile Plugușorului:

Conform tradiției românești, persoanele care îi primesc în casă pe colindători vor avea parte de prosperitate, bogăție, noroc și sănătate în anul cel nou. Pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, copii merg cu Sorcova la rude, bunici, fini și nași, pentru a primi dulciuri și bănuți.

„Aho, aho, copii și frați, Stați puțin și nu mânați, Lângă boi v-alăturați Și cuvântul mi-ascultați. Mâine anul se înnoiește Plugușorul se pornește Și începe a ura Pe la case a colinda.

Iarna-i grea, omătu-i mare, Semne bune anul are, Semne bune de belșug Pentru brazda de sub plug. Plugușor cu patru boi Ia mai mânați, măi flăcăi! Hai, hai…

S-a sculat mai an Bădica Traian Și-a-ncălecat Pe-un cal învățat Cu șaua de aur, Cu nume de Graur, Cu frâu de mătasă, Împletit în șase, Cât vita de groasă.

El în scări s-a ridicat, Peste câmpuri s-a uitat, Să aleagă-un loc curat De arat și semănat. Și-a pornit într-o joi, Cu un plug cu doispreceze boi, Boi boureni, În coadă codalbeni, În frunte țintătei. Ia mai mânați, măi flăcăi! Hai, hai…

Cu luna, cu săptămâna, Își umplu cu aur mâna Și el vru să vadă De-i dete Dumnezeu roadă. Era-n spic cât vrabia, Era-n bob cât trestia. Ia mai mânați, măi flăcăi! Hai, hai… Traian iute s-a întors Și din grajd alt cal a scos. Un alt cal mai năzdrăvan, Cum îi place lui Traian, Negru precum corbul, Iute ca focul, De nu-l prinde locul.

Cu potcoave de argint, Ce dă sporul la fugit Traian iute-a-ncălecat, La Tinchin a apucat Și oțel a cumpărat, Ca să facă seceri mari, Pentru secerătorii țării. Și-altele mai mititele, Pentru fete ocheșele Și neveste tinerele.

De urat, am mai ura, Dar mă tem că va-nsera, Pe-aici, pe la dumneavoastră, Departe de casa noastră. Și ne-așteaptă și-alte case, Cu bucate mai gustoase, Cu pâine caldă pufoasă, Cu vinul de viță-aleasă, Cu Cotnar de Drăgășani, La anul și la mulți ani!

Citește și Moneda pe care să o ai la tine de Revelion. Așa vei avea mare noroc la bani în 2023