Când se merge cu colindul și ce cântece se cântă. Care sunt obiceiurile în diferite zone ale României

de: Năstase Mirabela
23 12. 2019

Perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă, pe lângă tradiționalele cadouri și bucate, colinde frumoase, cântate de grupuri de copii. Aflați din articolul următor când se merge cu colindul și ce cântece se cântă în diferite zone ale României!

Sărbătoarea Nașterii Domnului vine cu pași repezi: mai sunt două zile până la Crăciun, astfel că pregătirile sunt în toi. Gospodinele pregătesc de zor cozonaci și sarmale, iar casele românilor sunt împodobite în straie de sărbătoare. Au mai rămas colindele, păstrate, cu sfințenie, din generație în generație. Astfel, magia Crăciunului este completă!

Ce colinde se cântă de Crăciun și de când

Cei care fac ca tabloul idilic să fie complet sunt, fără doar și poate, copiii. Ei pregătesc de zor poezii, cântece de iarnă și colinde. Colindele trezesc în fiecare muritor sentimentul bunătății și al bucuriei Nașterii lui Iisus. Pentru cei care vor să știe care este perioada de a merge la colindat, îi informăm că aceasta este între 6 decembrie și 7 ianuarie, de la Sfântul Nicolae și până la Sfântul Ioan. Așadar, cu siguranță ați auzit și ați primit până acum vizitele calde ale colindătorilor, indiferent de zona din România în care vă aflați.
Însă cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, cea de 24 decembrie. Nu degeaba s-au făcut cântece pe această temă, fiind o seară plină de simboluri. Copiii de pretutindeni vestesc atunci Nașterea Mântuitorului. Printre cântecele pe care le intonează cu mare emoție se numără colinde precum ”În drum spre Viflaim”, ”Nașterea Domnului”, ”Vestirea Păstorilor”, ”Închinarea păstorilor”, ”Închinarea Magilor” sau ”Pornirea Magilor după stea”.
Nu în ultimul rând, cete de colindători vor porni, prin nămeții grei, cu ”Steaua”, celebrul obicei care vestește nașterea lui Iisus Hristos și în care cei trei magi sunt călăuziți de stea până la locul în care Fecioara Maria îl naște pe Fiul Domnului, la Betleem.
Toate aceste simboluri, și nu numai, s-au păstrat din generație în generație și fac ca sărbătoarea Crăciunului să pătrundă în sufletul fiecărui om.