Când se mănâncă ciocolata, de fapt. Greșeala pe care toți românii o fac cu acest dulce
Ne înecăm amarul în dulciuri. Un studiu făcut în țara noastră arată că vânzările la ciocolată sunt din ce în ce mai mari. Pofta nebună ascunde, însă, câteva aprobleme, spun psihologii. Chiar și așa, dulce ca mierea, cremoasă, cu alune sau amăruie, ciocolata este alegerea la îndemână a multora atunci când simt nevoia de un desert. Pofta poate fi stăvilită dacă știm să o mâncăm.
Când se mănâncă ciocolata?
Concuziile științifice publicate de-a lungul timpului au scos la iveală faptul că persoanele care mănâncă ciocolată neagră cel puțin o dată pe săptămână tind să aibă rezultate mai bune cu prilejul unor teste mentale și de memorie. Ca beneficiile să fie mai intense, este indicat să mănânci acest dulce în prima parte a zilei, înainte de ședințe, examene importante sau provocări care îți dau mari bătăi de cap.
În plus, dacă alegi momentul potrivit în care să mănânci ciocolată, vei și slăbi. Câteva pătrățele savurate în prima parte a zilei te pot ajuta să scapi de obiceiurile alimentare nesănătoase, ținând în frâu poftele de dulce pentru restul zilei. Te ajută și să îți reglezi apetitul și scade riscul de a mânca în exces. De altfel, cecetările au arătat că un mic dejun copios, bogat în calorii, la care adaugi și ceva dulce, favorizează un consum mai redus de calorii pe tot parcursul zilei.
Peste toate, fortifică și sistemul imunitar. O tabletă de ciocolată neagră conține 70% antioxidanți, mai mulți decât ceaiul verde, calciu, cupru, potasiu și magneziu. Antioxidanții previn daunele la nivel celular provocate de factorii externi, cum ar fi fumul de țigară, alcoolul sau poluarea.
Unde pui că îți face și ziua mai bună? Consumul de ciocolată stimulează producția de endorfine și interacționează cu celelalte substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine, adică serotonina și dopamina. Acest desert a dovedit că este un aliat în lupta cu depresia.
Explicațiile specialiștilor
„În general, ori de câte ori echilibrul endorfinelor este în regulă, noi și acționăm conform acestuia. În momentul în care serotonina, dopamina și oxitocina au un nivel scăzut, tindem să apelăm la aceste surse. Ceea ce însemană stres, consumă energie. Noi avem niște resurse, atât la nivel emoțional, dar și niște resurse nutritive, atunci creierul ne dă aceste semnale”, explică psihologul Cristina Gemănaru.
„Zahărul rafinat face un lucru dintre cele mai rele: scade capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor. Atunci, orice infecție se instalează mai ușor”, completează doctorul Loti Popescu, Direcția de Sănătate Publică Constanța.