Când se înroșesc ouăle de Paște. Ce se adaugă în apa în care fierb ca să nu crape și să se decojească ușor

de: Andreea Vînătoru
29 04. 2024

Au mai rămas câteva zile până când creștinii vor celebra Paștele, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. În această perioadă, gospodinele sunt în toi cu pregătirile. De pe masa de Paște nu lipsesc ouăle roșii, pasca, drobul de miel și deliciosul cozonac. Cu toate acestea, multe persoane nu știu când se înroșesc ouăle de Paște, dar și ce se adaugă în apa în care fierb! Așa nu se vor mai crăpa și se vor decoji mai ușor.

Când este bine să înroșești ouăle de Paște

Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște. Conform tradiției, ouăle se ciocnesc și se oferă salutul religios creştin: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.

În aceste zile, gospodinele sunt cu pregătirile în toi pentru masa de Paște. Nelipsite sunt ouăle roșii, pasca, drobul și cozonacul, dar cea mai mare provocare o reprezintă vopsitul ouălelor. Se crede că ouăle colorate pentru această sărbătoare creștină nu se strică niciodată.

„Oul a sintetizat misterul Creaţiunii; dintr-un ou trebuie să se fi născut Universul, Lumea, deci şi omul. Oul cosmic trebuie presupus la baza credinţei tututor popoarelor din lume”, declara folcloristul Artur Gorovei într-un studiu din anul 1937.

Joia Mare, ziua în care ouăle trebuie vopsite

De obicei, în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau alte culori, după preferințe. Culoarea roşie este cea mai utilizată, pentru că reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare apară de suferinţe şi necaz pe toată lumea, iar coaja lor trebuie îngropată în pământul păşunilor. În acest fel, va apăra vitele de deochi şi de rele. Ouăle se mai vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Învierea lui Iisus. Este ultima zi de peste an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii!

Ce trebuie să adaugi în apa în care fierb ouăle

Majoritatea optează pentru o colorare cât mai rapidă și nu mai țin cont de sfaturile bătrânilor. De cele mai mult ori, ouăle crapă în timpul fierberii, așadar, pentru a evita această situație neplăcută, trebuie să adaugați în apa în care fierb ouăle se pune oțet și sare. Astfel, cele două ingrediente au rolul de a întări coaja ouălor și nu se vor mai crăpa la fierbe. În plus, se vor decoji și mai simplu.

Vezi și: Ce trebuie să faci ca gălbenuşul oului fiert să nu se înverzească. Aşa îşi va păstra culoarea perfectă