Cafeaua este delicioasă și plină de antioxidanți. Unii oameni nu își pot concepe diminețile fără licoarea magică cu ajutorul căreia se trezesc și sunt gata pentru o nouă zi.
Cei care sunt băutori de cafea știu că beneficiile acestui ingredient sunt multe, dacă nu exagerezi cu cantitatea. Specialiștii ne spun, totuși, când ar fi cel mai potrivit moment pentru a o consuma.
Cafeaua ne ajută să ne concentrăm mai bine și să avem mai multă energie. Asta dacă nu este consumată în exces. O ceașcă de cafea are efect până la șase ore, așa că este important momentul în care o bei.
Potrivit unui studiu, o cană de cafea dimineața băută de studenți i-a ajutat să rețină mai bine informațiile, în timp ce persoanele care au consumat-o la prânz nu au beneficiat de același efect.
Lucrurile stau altfel la persoanele mai în vârstă și același studiu spune că o cană de cafea dimineața, înainte de un examen, nu a avut niciun efect asupra memoriei.
Cu toate acestea, s-a sugerat că cel mai bun moment pentru a bea cafea este la câteva ore după trezire, când nivelul de cortizol este mai scăzut.
Pentru majoritatea oamenilor care se trezesc în jurul orei 6:30, această oră este între 9:30 și 11:30 a.m.
Un alt motiv pentru care s-a sugerat că ar trebui să nu mai bei cafeaua de dimineață este că substanța numită cofeina din cafea poate crește nivelul de cortizol.
Consumul de cafea atunci când nivelul cortizolului este la vârf poate crește și mai mult nivelul acestui hormon. Nivelurile crescute de cortizol pe perioade lungi de timp pot afecta sistemul imunitar, provocând probleme de sănătate.
Cu toate acestea, nu au existat studii pe termen lung cu privire la implicațiile asupra sănătății ale cortizolului crescut de la consumul de cafea.
Mai mult, creșterea cortizolului indusă de cofeină tinde să fie redusă la persoanele care consumă în mod regulat cofeină.
Dar dacă ești dispus să îți schimbi ritualul de a bea cafea de dimineață, este posibil să constati că întârzierea consumului de cafea cu câteva ore îți poate oferi mai multă energie.