Când se bagă ghivecele cu flori în casă. Aşa nu rişti să rămâi fără ele toamna

de: Sabina Anastasia
23 09. 2023

Ești începătoare în ale grădinăritului și nu știi cum să îngrijești plantele preferate în sezonul de toamnă? Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi când trebuie să bagi florile în casă sau în apartament, pentru a nu deveni sensibile la temperaturile scăzute din sezonul rece. Cum trebuie să procedezi.

Ce temperaturi suportă plantele toamna

Dacă îți place grădinăritul, mai mult ca sigur deții deja flori în casa sau în apartamentul tău. Cele mai multe gospodine, pentru că locuiesc la bloc, obișnuiesc să le țină în ghivece. Există plante care iubesc căldura, altele care preferă umbra. Când trebuie să bagi florile în casă, însă?

Toamna vine la pachet cu multe provocări, inclusiv în ceea ce privește grădinăritul. Pentru că temperaturile scad, la fel ca alte condiții meteorologice ce suferă schimbări, plantele devin mai sensibile, în funcție de specia din care fac parte. Playtech Știri îți explică cum să le îngrijești în sezonul rece.

Fiecare plantă are nivelul său de rezistență și, de cele mai multe ori, nu corespunde cu al alteia. Unele flori sunt iubitoare de soare, altele sunt iubitoare de umbră. În continuare, îți prezentăm câteva dintre cele mai comune flori pe care gospodinele le au în casă, explicând rezistența lor la temperaturi:

  • leandru: rezistă până la -12 grade Celsius la frig, iar la căldură până la 40 grade Celsius;
  • trandafir la ghiveci: rezistă până la -12 grade Celsius la frig, iar la căldură până la 38 grade Celsius;
  • garofițe la ghiveci: rezistă până la -5 grade Celsius la frig, iar la căldură fără probleme;
  • mușcate: rezistă până la -7/8 grade Celsius la frig și sunt iubitoare de căldură;
  • lavanda: rezistă până la -5 grade Celsius la frig și totodată la temperaturi foarte ridicate;
  • iarba neagră: rezistă până la -10 grade Celsius la frig.

Când trebuie să bagi florile în casă

Pe măsură ce toamna își intră tot mai mult în drepturi, temperaturile se modifică. Noaptea începe să devină mai rece, motiv pentru care nu se recomandă să se facă trecerea de la valori termice scăzute la cele ridicate, din locuință, fiindcă florile vor avea parte de un șoc termic și ar putea să moară.

Ideal este să bagi florile în locuință în funcție de rezistența pe care o au. Acesta este motivul pentru care se recomandă ca, la momentul achiziționării lor, să verifici recomandările de pe eticheta produsului sau să te sfătuiești cu producătorul în privința îngrijirii acestora.

Cele mai multe gospodine pun florile în casă în luna octombrie, când scăderea temperaturilor nu mai poate fi trecută cu vederea. Ce trebuie să știi, ca regulă generală, este că temperatura ideală pentru flori este de 10-12 grade Celsius în sezonul rece.

Citește și: Ce trebuie să faci cu trandafirii din grădină la final de septembrie. Secretul pentru a sta înfloriţi până toamna târziu

Ai grijă și la spațiul din locuință unde pui ghivecele cu flori. Recomandat este să le lași cât mai aproape de geam sau de o sursă naturală de lumină. Continuă să le îngrijești, îndepărtând resturile uscate, verifică-le de boli și dăunători, pentru a nu muri până la venirea primăverii.