Când scăpăm de ploi și ninsori în România. ANM a actualizat prognoza meteo
Conform celor mai recente date meteo, un nou ciclon polar afectează în martie Europa Centrală și de Est, ceea ce va aduce noi ninsori și valori termice scăzute, inclusiv în România. Dar, deși cu acest ciclon deasupra Europei, ANM anunță în cea mai recentă prognoză când scăpăm de ploi și ninsori în România. Citește mai departe și află actualizările date de ANM.
Un nou ciclon polar pe cerul Europei
Vortexul polar, un vârtej de joasă presiune în stratosferă, stratul de atmosferă aflat mult deasupra căruia se produc cele mai multe fenomene meteorologice, este de obicei ancorat deasupra sau în apropierea Polului Nord.
La mijlocul lunii februarie, pentru prima dată în ultimii cinci ani, acest vortex s-a despărțit, iar rezultatul a fost două vortexuri mai mici, unul deasupra vestului Canadei și altul deasupra Europei.
Conform specialiștilor meteorologi, o parte din această încălzire se acumulează apoi în atmosferă, contribuind în acest caz la formarea unei zone de presiune ridicată puternică, numită blocul Groenlandei.
Această zonă de presiune ridicată a fost localizată în apropierea Islandei și a Groenlandei, creând un model care să forțeze aerul rece în Europa. Se așteaptă ca această zonă de blocaj de presiune ridicată să migreze spre vest săptămâna viitoare.
Această schimbare a modelului de vreme indică faptul că se așteaptă ca săptămâna viitoare să apară faza negativă a indicelui de oscilație nord-atlantică, mai precizau meteorologii europeni.
ANM anunță când scăpăm de ploi și ninsori în România
Fenomenul a fost și este încă resimțit și în România, fiind emise în cursul zilei de ieri mai multe averitări meteo de vreme rea și care anunțau un ciclon polar în țară, precum și apariția precipitațiilor sub formă de ninsoare. Dar, în cursul acestei zile, ANM și actualizat prognoza pentru perioada următoare, precizând când scăpăm de ploi și ninsori în România.
În prognoza actualizată pentru următoarele 2 săptămâni, cel puțin, ANM precizează că valorile termice se vor schimba, astfel că în Banat, Crișana, Translivania și Maramureș vom asista la valori termice ridicate, cuprinse între 16 și cel mult 18 grade, iar din punct de vedere al precipitațiilor, mai spune ANM, „Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată mai ales în intervalul 11-14 martie și după data de 17 martie.”
ANM a actualizat prognoza meteo și pentru restul țării
De cealaltă parte, în estul, sud-estul, sudul și sud-vestul teritoriului, conform prognozei actualizate pe 13 martie, vom asista, de asemenea, la schimbări ale vremii, astfel că în Moldova și Dobrogea temperaturile se vor situa între 15 și 17 grade maximele, iar minimele între 4 și 6 grade.
În Muntenia și Oltenia vom avea valori termice maxime cuprinse între 14 și 19 grade, iar minimele undeva în jurul a 8 grade. Din punct de vedere al cantităților de precipitații, ANM spune că „Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 11-15 martie și după data de 20 martie.”
În ceea ce privește prognoza actualizată pentru zonele montane, ANM face următoarea precizare:
„Media maximelor va oscila între 2 și 6 grade, cu o creștere mai pronunțată între 14 și 18 martie, iar cea a minimelor va fi de -3…0 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 15 martie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 11-15 martie și după data de 19 martie.”
Rămâne să așteptăm perioada următoare și să vedem cum vor evolua fenomenele meteo montane, având în vedere că la acest moment există un loc în România în care zăpada a depășit 30 de cm, afectat de noul ciclon polar.