Când scăpăm de norul de praf saharian. Cât mai ține fenomenul în România, precizările meteorologilor
Praful saharian a pus stăpânire pe întreaga țară. În toate zonele din România, mașinile și multe alte suprafețe sunt acoperite de această pulbere roșiatică, de care toți speră să scape cât mai repede. Când dispare norul și ce efecte are asupra sănătății noastre,
Când dispare praful saharian din România
Norul de praf saharian a ajuns și la noi în țară. În această dimineață, am putut observa cum toate mașinile au fost acoperite de o pulbere roșiatică extrem de vizibilă, care reprezintă unul dintre cele mai agresive episoade de acest gen din ultimii ani.
„Concentrații de praf au ajuns și pe teritoriul țării noastre începând cu noaptea trecută. În această dimineață, masa de aer încărcată cu particule de praf se află în zona de sud-est a țării, în Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continuare particule de praf în suspensie”, a explicat meteorologul Mihai Hustiu la Antena 3.
Un ciclon care s-a format în Marea Mediterană a fost responsabil pentru acest fenomen repetat de transport de praf dinspre Sahara, Libia, către Europa de Est, Peninsula Balcanică și România. Este al patrulea eveniment din primăvara aceasta, dar se pare că este cel mai agresiv din ultimii șase ani.
Conform meteorologilor de la ANM, acest nor de praf saharian va continua să se deplaseze spre nord-est, iar în după-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, se va afla în afara teritoriului țării noastre.
„Dinspre vest va pătrunde o altă masă de aer care nu va mai avea particule de praf”, a mai precizat Mihai Hustiu.
Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate
Potrivit medicilor pneumologi, particulele de praf saharian pot avea consecințe negative asupra sănătății, în special pentru cei cu afecțiuni pulmonare sau astm. Aceste particule, care se aștern peste tot, pot intra și în plămâni.
Pentru a ne proteja, o soluție este să reducem pe cât posibil timpul petrecut în afara casei și, atunci când trebuie să ieșim, să purtăm măști de protecție la gură și la nas.
Specialiștii avertizează că, odată ajunse în plămâni, particulele pot avea consecințe pe termen lung și chiar ireversibile.
Dacă în trecut fenomenul era considerat o raritate, în prezent este întâlnit din ce în ce mai des și într-o măsură tot mai mare. Șoferii care au găsit mașinile acoperite de praf saharian au format cozi lungi la spălătorii auto.
„Nu mai avem doar influenţa continentală, eurasiatică, ci iată, nord-africană. Praful vine adus de vânturi cu un tipar diferit. Nu mai contează factorii fizici, originali, ci avem factori antropici, care influenţează fenomenul.”, a declarat un specialist.
Norul de praf saharian a ajuns deasupra țării noastre începând de ieri și se estimează că va dispărea miercuri seara. Vestea bună este că ploaia a ajutat la curățarea asfaltului, reducând riscul de inhalare.