14 sept. 2024 | 20:17

Când scăpăm de ciclonul Boris care a făcut ravagii în România și în Europa. Cât mai ține vremea rea. Avertismentul meteorologilor

Vremea Meteo
Când scăpăm de ciclonul Boris care a făcut ravagii în România și în Europa. Cât mai ține vremea rea. Avertismentul meteorologilor
Când scăpăm de ciclonul Boris care a făcut ravagii în România și în Europa. Cât mai ține vremea rea. Avertismentul meteorologilor

Ciclonul Boris a afectat mai multe țări din Europa, iar în România a făcut ravagii în județul Galați. Temperaturile scăzute și ploile abundente provocate de acest fenomen meteo au fost însoțite de ninsori în alte țări. Când scăpăm de vremea rea, potrivit meteorologilor.

Ce este ciclonul Boris

Toamna a venit cu un fenomen meteo extrem în Europa. Ciclonul Boris s-a format în nordul Italiei și s-a extins, afectând mai multe țări din Europa Centrală. În Austria și Polonia temperaturile au scăzut drastic, iar în zonele montane a nins, stratul de zăpadă ajungând la 30 cm. În țara noastră, cantitățile de precipitații care au căzut în ultimele 24 de ore au provocat pagube materiale semnificative și au făcut patru victime, în localitățile din nordul județului Galați.

Ciclonul a adus ploi torențiale, viituri și vânturi puternice, care au afectat nu doar zonele joase, ci și pe cele montane, unde s-au înregistrat ninsori timpurii. În unele localități, apa a ajuns la un nivel de până la 1,7 metri, obligând locuitorii să se refugieze pe acoperișuri. Acest fenomen extrem a apărut pe fondul schimbărilor climatice, spun specialiștii.

​Când scăpăm de ploi

Autoritățile au emis un cod roșu de vreme severă valabil pentru zona județului Galați și au format o celulă de criză. Meteorologii spun că ploile și furtunile își vor face simțită prezența și duminică. Nu scăpăm complet de temperaturile scăzute și de precipitațiile abundente, potrivit ANM, dar scade intensitatea ploilor.

”Deci, deocamdată, suntem în cod pentru ploile asociate zonei vaste ciclonice. Nu este neapărat Boris cel care ne afectează. Acela este pe Europa Centrală. Dar zona vastă de presiune scăzută care îl înconjoară ne afectează și pe noi. Rămânem în cod portocaliu astăzi”, spune directorul ANM, Florinela Georgescu, potrivit Adevărul.

Chiar dacă ne aflăm în continuare sub cod de ploi, precipitațiile nu vor mai avea aceeași intensitate, mai spune specialista.

”Pentru noi veștile sunt bune începând cu această după-amiază, când treptat ploile vor înceta. Și va fi o pauză, mai ales pentru zona cea mai afectată, pentru Moldova. O pauză în precipitații, în această noapte și pe parcursul zilei de mâine. Dar, în același timp, din noapte, va începe din nou să plouă în partea de Sud-Vest a țării. Este al doilea cod de avertizare pe care îl găsiți pe site.

Adică, zona aceasta depresionară, Boris și familia lui, pentru că este practic o familie de cicloni care afectează Europa Centrală, rămâne activă în zonă, dar mai la vest de țara noastră. Și, în același timp, va continua să plouă în țările cele mai afectate, cele care sunt cu codul roșu astăzi, Cehia, Slovacia, Polonia. Sunt zone în care ciclonul va staționa, el este blocat în circulația lui și își va lăsa tot conținutul de umezală în acea zonă”, a mai spus specialista.

Parteneri
De ce s-a lăsat de școală Nicolai Tand. Momentul care i-a schimbat destinul
Redactia.ro
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”
Click.ro
„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării ISIS ca să își continue afacerile în Siria
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Plafonarea RCA, prelungită. Propunere pe masa ASF
EVZ.ro
Decizie importantă a instanței în cazul Danei Marijuana! Ce se întâmplă cu artista
Spynews
Anunț pentru cei care stau la bloc. Se verifică de miercuri, 18 septembrie. Este obligaţia asociaţiilor de proprietari
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Mediaflux
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!
Shtiu.ro