Când scăpăm de caniculă în România. ANM a dat vestea cea mare pentru oameni

de: Sabina Anastasia
11 07. 2023

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea în România în următoarele săptămâni de vară. Valul de căldură se va extinde în majoritatea teritoriilor din țară. Urmează temperaturi ridicate, probabil chiar mai mari decât cele înregistrate în perioada curentă.

Temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Începutul săptămânii 10-16 iulie a adus un val de căldură intens în România. Începând de marți, 11 iulie, temperaturile vor crește în majoritatea regiunilor din țară.

În Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana, temperaturile maxime se vor încadra între 34 și 37 grade Celsius.

Marți, 11 iulie, temperaturile minime în București vor fi cuprinse între 18 și 21 grade Celsius, în timp ce valorile termice maxime se vor încadra între 34 și 37 grade Celsius, arată prognoza meteo actualizată. În orele de după-amiază, probabilitatea de manifestare a averselor va fi ridicată.

Cel mai mare disconfort din punct de vedere termic se va resimți în mod deosebit în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit anunțului făcut de meteorologi.

Progresiv, în unele regiuni, valorile termice maxime vor atinge 38, posibil 39 de grade Celsius la umbră, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție televizată.

„Cu siguranță joi, posibil cea mai caldă zi din acest episod, indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite vor fi peste 40-42 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, într-o intervenție televizată la România TV.

Când vor scădea temperaturile caniculare

În regiunile din vestul, centrul, nordul țării, precum și în cele montane, la sfârșitul săptămânii, mai exact vineri și sâmbătă, respectiv pe 14 și 15 iulie, se vor manifesta fenomene specifice instabilității atmosferice.

Este vorba despre averse torențiale, posibil însoțite de descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni. Rafalele de vânt se vor intensifica, iar cantitățile de apă ar putea să fie însemnate, potrivit prognozei meteo actualizate.

Începând de duminică, 16 iulie, temperaturile vor continua să crească. Săptămâna viitoare, 17-23 iulie, este posibil să fie caracterizată de aceeași evoluție din punct de vedere meteorologic, potrivit explicațiilor oferite de directorul ANM, Elena Mateescu. Astfel, valul de caniculă nu va lua sfârșit.

Meteorologii au lansat un semnal de alarmă, avertizând că temperaturile nu vor scădea prea curând. Sezonul de vară din anul 2023 va fi marcat de valuri de căldură intense.

Este posibil ca, până în luna august inclusiv, mai multe teritorii din țară să înregistreze valori termice mai mari decât cele raportate în aceste zile, potrivit specialiștilor ANM.