Când s-ar putea redeschide școlile cu prezență fizică. Ce scrie în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă

Când s-ar putea redeschide școlile cu prezență fizică. Ce scrie în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă
Elevi la școală Sursă poză principală: Cotidianul

Apar informații noi cu privire la posibilitatea redeschiderii școlilor și grădinițelor cu prezență fizică. Potrivit programului de guvernare prezentat de către Cabinetul Ciucă, copii ar putea reveni în bănci atunci când rata de infectare ar scădea la aproape jumătate față de cea actuală.

Primele decizii luate de premierul desemnat, Nicolae Ciucă

Reînceperea școlilor și a grădinițelor este poate unul dintre cele mai arzătoare subiecte din această perioadă. În vreme ce o parte dintre părinți dorește cu ardoare revenirea elevilor în bănci, o altă tabără se împotrivește cu toată puterea acestui eveniment. De asemenea, autoritățile și medicii sunt împărțiți tot în două tabere, pro și contra, însă decizia pentru moment pare deja luată.

Astfel, noul premier împreună cu echipa pe care o propune, formată din miniștri din PNL și UDMR, au transmis în preambulul Programului de Guvernare, că noile măsuri anti-Covid-19 sunt prezentate la Anexa 0.1. În acest document au apărut noi restricții pentru evitarea transmiterii comunitare, pe lângă cele deja existente, stabilite de Guvernul demis Cîțu.

Printre acestea se numără și reluarea anumitor activități, precum cele legate de începerea grădinițelor și școlilor cu prezență fizică, dacă încidența infectărilor din ultimele 14 zile va fi sub pragul de 6 la mia de locuitori. Pe data de 30 octombrie, potrivit Grupului de Comunicare Srategică, media ratei de incidență la nivel national era de 10,07 la mia de locuitori. De asemenea, la momentul deciziei închiderii școlilor, rata de incidență la nivel național era de 9,71.

„În situația în care incidența cumulată la 14 zile la nivel național este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se vor adopta măsuri de relaxare ce vor permite reluarea unor activități și creșterea numărului de participanți la acestea, astfel:

a) Reluarea activităților care impun prezența fizică în unitățile de învățământ și desfășurarea acestora în conformitate cu scenariile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății”, potrivit edupedu.ro.

Ce se va întâmpla cu școlarii și preșcolari dacă rata de incidență va crește

La polul opus acestei decizii, în noul program de guvernare se află scenariul unui trend ascendent al infectărilor, ceea ce duce implicit la o altă decizie privind redeschiderea unităților de învățământ.

Potrivit documentului prezentat de edupedu.ro, în această situație s-ar aplica „suspendarea activităților care implică prezența fizică preșcolarilor și elevilor la cursuri în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021 pentru toate unitățile de învățământ, fie prin acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni fie prin desfășurarea cursurilor în sistem on-line, concomitent cu suspendarea activităților tip after-school”, se menționează în noul program de guvernare al Cabinetului Ciucă.