Când s-ar putea încheia pandemia. Experții din Sănătate au anunțat anul „în care vom controla acest virus”
Experții anunță când s-ar putea încheia pandemia de covid-19 la nivel glbal. Varianta Delta a virusului Sars Cov 2 începe să facă ravagii în mai multe regiuni din lume.
Când se termină pandemia
Oamenii de știință analizează când și unde va deveni covid boală epidemică în 2022. Experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care ies din pandemie să aibă o combinație de rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați, iar printre acestea se numără SUA, Marea Britanie, Portugalia și India.
Totuși, experiții avertizează că virusul va rămâne unul imprevizibil cu mutații ce apar în urma infectării celor nevaccinați.
Experții nu exclud în totalitate un scenariu apocaliptic, în care virusul are mutații până în punctul în care evită imunitatea cu greu căpătată. Totuși, multe țări vor trece peste epidemie în anul 2022.
„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus…când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Ce spun experții
Agenția a lucrat cu experți în boli care mapează cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 ani, iar până la finalul lui 2022, OMS dorește ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.
„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.
„Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe stradă, ca și cum totul s-ar fi încheiat”, a continuat ea.
Decesurile și cazurile covid au scăzut în luna august în aproape toate regiunile de pe glob, conform datelor OMS dintr-un raport publicat pe 26 octombrie.
Varianta Delta, încă periculoasă
Cu toate acestea, rămâne varianta Delta, care face ravaii în țările în care populația nu este vaccinată majoritar, precum România și Rusia, dar și în locurile unde s-a ridicat obligativitatea purtării măștii de protecție.
„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă…de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.