Când primesc profesorii prima didactică de 1500 de lei. Când intră banii pe carduri

de: Anca Lupescu
09 10. 2023

Profesorii din România așteaptă cu nerăbdare să primească prima didactică de 1500 de lei, o inițiativă menită să susțină eforturile lor pentru îmbunătățirea calității educației. Când primesc profesorii prima didactică de 1500 de lei? Banii trebuie să fie virați pe carduri.

Primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică, în valoare de 1500 de lei, este o recompensă dedicată cadrelor didactice care au demonstrat un angajament deosebit în îmbunătățirea competențelor educaționale și în obținerea de rezultate de excelență în procesul educațional. 

Citește și: Listele sunt aproape gata, cine va primi 1.500 de lei de la stat. Vestea aşteptată de mulţi români

Această recompensă vine ca un stimulent pentru profesori, subliniind importanța lor în dezvoltarea continuă a sistemului educațional din România.

Când primesc profesorii prima didactică de 1500 de lei

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a vorbit despre primele didactice de 1500 de lei. Cardurile profesorilor vor fi distribuite în perioada 10-20 octombrie prin intermediul serviciului poștal din România. 

„Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus Adrian Câciu.

„Plicurile care vor conține suportul electronic pentru prima de carieră didactică acordata sub forma unei măsuri pentru susținerea activității didactice vor include și o scrisoare cu instrucțiuni de utilizare a suportului electronic și avertisment referitor la restricțiile privitoare la utilizarea și la consecințele legale pentru nerespectarea destinației- suportului electronic pentru prima de carieră didactică.

Citește și: Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 10.000 de lei de la 1 ianuarie 2024

Scrisoarea care va insoți suportul electronic va cuprinde semnul distinctiv / logo-ul care va fi afișat de toate unitățile afiliate care vor accepta suporturile electronice. Se va atașa o lista care va cuprinde unitățile afiliate din județul în care își are sediul unitatea de învățământ la care sunt înscriși destinatarii finali sau de pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul/ reşedinţa, precum si toate magazinele/platformele on-line.

Profesorii nu pot retrage banii de pe carduri.

Ce spune legea despre această primă

„(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024”.

Încărcarea cardurilor este așteptată cu mare interes de cadrele didactice din întreaga țară.

Primele de carieră profesională pentru personalul nedidactic

În plus față de primele de carieră didactică, Ordonanța de Urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede și acordarea primelor de carieră profesională pentru personalul nedidactic.

Aceste prime au scopul de a sprijini personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar în activitatea lor, precum și pentru a acoperi nevoile individuale legate de pregătirea profesională. 

Fiecare angajat nedidactic va beneficia de o primă de carieră profesională sub forma unor cursuri de pregătire profesională și alte categorii de cheltuieli necesare pentru desfășurarea eficientă a activităților educaționale.

Cardurile cu primele didactice vor fi distribuite în octombrie

Profesorii din România au așteptat cu nerăbdare momentul când vor primi primele de carieră didactică de 1500 de lei. Distribuția acestor recompense este programată în perioada 10-20 octombrie, iar acest lucru marchează recunoașterea eforturilor lor în educație. 

Vezi și: Vouchere noi pentru români. Cum le vor putea transforma în bani, se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

În plus, personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar va beneficia și el de prime de carieră profesională pentru a sprijini activitatea educațională în școlile și universitățile din țară.