Când poți încasa pensia privată din Pilonul II, de fapt
Pensia privată este o variantă la care mulți români apelează atunci când vor să economisească pe termen lung sau vor să aibă venituri mai mari la vârsta pensionării.
Când poți încasa pensia privată
În România, sistemul pensiilor private ia amploare, iar activele totale și numărul de participanți cresc în fiecare an.
Pensia privată obligatorie Pilon II se încasează atunci când persoana ajunge la vârsta pensionării, conform legii. După pensionare, participantul va primi pensia sub forma unei sume plătite periodic, în mod suplimentar și separat față de pensia furnizată de sistemul public de pensii.
Dacă, de exemplu, contribuitorul la Pilonul II de pensie privată suferă, înainte de pensionare, o invaliditate de gradul I sau II cu mențiunea nerevizuibil, persoana poate obține suma acumulată la fondul de pensii.
Gradul de invaliditate cu mențiunea nerevizuibil înseamnă o afecțiune care nu se poate recupera, iar persoana nu trebuie să revină periodic la comisie pentru revizuirea handicapului.
Dacă persoana decedează, atunci suma acumulată va fi plătită moștenitorului sau moștenitorilor legali, după ce se face procedura de dezbatere a succesiunii respectând legislația.
Cum afli câți bani ai acumulat în cont la fondul de pensii
Dacă ai pensie privată și vrei să afli câți bani ai acumulat în acel cont, ar trebui să citești mai jos.
Administratorul unui fond de pensii trebuie să informeze anual, în scris și gratuit, fiecărui participant despre situația sa financiară, adică suma de bani acumulată, numărul de unități de fond și valoarea acestora.
Transmiterea informațiilor se face la adresa de corespondență pe care participantul a furnizat-o. De asemenea, confirmarea încasării contribuției la fondul de pensii administrat privat, poate fi trimisă lunar prin e-mail.
Acest lucru variază în funcție de valoarea unității de fond. Participanții care vor informații suplimentare despre contul lor de pensie privată trebuie să le ceară prin e-mail sau telefonic, însă administratorul poate percepe o taxă.
Administratorul este obligat să publice periodic rapoarte și informări privind situația financiară și alte date utile.