Când pică noaptea de Sânziene în 2021, sărbătoarea iubirii și a fertilității
În fiecare an, pe data de 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sânzienile. Aceasta este o sărbătoare a iubirii și a fertilității și marchează mijlocul verii. Iată când pică noaptea de Sânziene în 2021.
Când pică noaptea de Sânziene în acest an
Numele acestei sărbători de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana. Aceasta era patroana vânătorilor și a pădurilor. Pentru numele de Sânziene mai sunt folosite și alte denumiri precum:
- Frumoasele
- Zânele
- Drăgaicele.
Sânzienele 2021 – legende
Potrivit site-ului calendarortodox.ro, legendele ar spune că sânzienele ar fi niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii și în păduri. Ele conferă întrebuințări deosebite, florilor și buruienilor. Ulterior, aceste plante vor ajuta oamenii să se vindece de anumite boli.
În noapte de Sânziene, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă și împart rod tuturor:
- holdelor
- femeilor căsătorite
- contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor.
Potrivit mediafax.ro, etnologul Marcel Lutic, afirma despre Sânziene că:
”ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc”.
Sărbătoarea Sânzienelor 2021
Potrivit tradiției populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, se deschide cerurile şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. În acea noapte încep Sânzienele să danseze. În acest an, această sărbătoare va pica într-o zi de joi. Sărbătoarea aceasta este o Sărbătoare a Soarelui și a dragostei și poftei de viață.
Conform credințelor din popor, în această noapte magică, care precedă ziua Sânzienelor, toate minunile sunt posibile. Forțele binelui și cele ale răului ating apogeul în această noapte.
Noaptea de Sânziene 2021
Conform tradiției, se spune că în noaptea de Sânziene, animalele stau de vorbă, la fel ca și în noaptea de Crăciun. Cei care le pândesc și le înțeleg graiul, pot să afle multe taine.
O altă tradiție spune că în noaptea de Sânziene răsare în mod magic, floarea albă de ferigă. Ea aduce noroc culegătorului, care înfruntă curajos duhurile care o păzesc și va putea să citească gândurile oamenilor, descoperind comori ascunse.
Tradiții de Sânziene 2021
Tot potrivit tradiției, în noaptea de Sânziene, oamenii fac focuri în care aruncă substanțe care au arome puternice. Băieții agită făclii, strigă și cântă din bucium.
Tot în această noapte, cu făcliile aprinse se înconjoară casa, câmpurile de cereale, fânețele și grajdurile. Toate acestea se fac în ideea ca anul ca urmează să fie unul mai bogat. Pentru a alunga duhurile rele, se fac zgomote puternice în timpul nopții.
”Făclia de Sânziene, alături de alte caracteristici specifice Sânzienelor „ne îndreptăţesc să considerăm această sărbătoare drept una a Soarelui. Nu întâmplător, se spune că astrul zilei se află acum la «o mare răscruce», în dimineaţa Sânzienelor, soarele spălându-şi faţa, jucându-se pentru câteva clipe şi apoi odihnindu-se“, a spus Marcel Lutic, potrivit ziarullumina.ro.
Sânziene 2021 – obiceiuri
Fetele care vor să își viseze ursitul, își pun busuioc sau flori de sânziene sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, deoarece în credința populară se spune că visele din această noapte se împlinesc. Conform unor obiceiuri, cei care culegeau și mâncau la miezul nopții, petale ale florii de grâu, denumită și albăstrica, vor avea noroc în toate, tot anul.