Când pică Moșii de vară în 2021. Tradițiile care trebuie respectate în sâmbăta morților

de: Ana Chivu
14 06. 2021

Creștinii ortodocși respectă cu strictețe datinile și evenimentele importante pentru aceștia, mai cu seamă pe cele care le amintesc de cei trecuți în neființă. Când pică Moșii de vară în acest an și care sunt tradițiile care trebuie respectate în ziua aferentă?

Moșii de vară 2021

Creștinii ortodocși respectă întocmai tradițiile și datinile lăsate din bătrâni. Obiceiurile sunt sfinte în special în dreptul celor care amintesc de persoanele care au trecut în neființă. Zilele importante sunt în special Moșii de iarnă sau de vară. În fiecare an, sâmbăta de dinaintea Rusaliilor sunt pomeniți cei trecuți în neființă, iar momentul poartă denumirea populară de „Moșii de vară”.

Conform credinței, sufletele morților, care sunt moșii, părăsesc mormintele în Joia Mare și rătăcesc printre vii, ulterior întorcându-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor. Ziua de 19 iunie e specifică, iar pentru a celebra sufletul celor plecați de pe acest pământ oamenii din familie oferă obiecte sau mâncare unora nevoiași.

Sâmbăta Morților aduce cu ea multe obiceiuri și superstiții pe care românii credincioși le respectă cu sfințenie pentru a le merge bine tot anul. După slujba parastasului, credincioșii dau pomană în amintirea celor pe care i-au pierdut pentru a le merge bine pe lumea cealaltă.

Ce trebuie să respecte?

Pachetele trebuie să conțină un vas nou, de cele mai multe ori din lut, fructe, plâcintă, mămăligă, caș, ouă și colac. În pachete trebuie să mai fie băutură curată – apă, lapte sau vin făcut în casă. Până nu termină de împărțit, credincioșii nu au voie să mănânce nimic.

După slujba de la biserică, crenguțele de nuc sau tei trebuiesc luate acasă și puse la uși sau icoane. Ele aduc prosperitate și protejează pe cei ai casei de fulgere, grindină și duhuri rele. O altă tradiție spune că morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete. De asemenea, cei care iau apa din fântâni trebuie să lase câte un bânuț pentru sufletul morților.

Rugăciunea din Sâmbăta Morților: Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.