Când intră în vigoare noile restricții. Decizia e oficială, ce ne așteaptă în curând

de: Alexandra Chivu
09 03. 2021

Prelungirea stării de alertă a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Noile restricții, aflate în aceste momente pe masa guvernului, ar putea intra în vigoare în data de 14 martie. Ar urma a unsprăzecea lună cu restricții. Informații pe surse.

Surse⌈ Noi restricții în România. Data și o parte din măsuri

Noile măsuri ar putea intra în vigoare pe 14 martie, odată cu prelungirea stării de alertă. Conform unor surse citate de Antena 3, declarația pe proprie răspundere va fi obligatorie dacă vom ieși din casă după ora 22:00, nu după ora 23:00, cum este în prezent. Această limită presupune și modificarea tuturor restricțiilor aflate în vigoare, dar și reducerea programului restaurantelor sau al teraselor până la ora 22:00.

Într-o altă evaluare a situației, se ia în calcul interdicția pentru unitățile de cazare din stațiuni și alte zone turistice să ocupe mai mult de jumătate din camere. Surse guvernamentale admit că discuțiile au loc în contextul care în ultima perioadă numărul cazurilor de COVID-19 a crescut îngrijorător.

„În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total”, a spus secretarul de stat, fiind întrebat despre eventualele noi măsuri restrictive în contextul creșterii ratei de incidență. În schimb, a apreciat că autoritățile preferă să abordeze situația la nivel local: „În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție”.

Capitala e în scenariu roșu

Decizia a fost luată în 7 martie de CNSU, reunit în ședință de urgență, după ce rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori în București timp de două zile consecutiv.

„În cadrul ședinței extraordinare, s-a contatat că rata de incidență cumulată este de 3,05 la mia de locuitori, astfel că s-au reglementat activitățile pentru instituțiile de învățământ, unitățile școlare și activitatea din săli de spectacole, restaurante, cafenele și din baruri, discoteci și din sălile de jocuri”, a explicat Mariana Țipișcă, purtător de cuvânt a Prefecturii.