Când începe școala după vacanța de Paște 2023. Cât stau elevii acasă
Elevii au vacanță primăvară în fiecare an. Dar când începe școala după vacanța de Paște 2023, având în vedere modificările structurii anului școlar? Elevii au vacanță aproximativ două săptămâni.
Când începe școala după vacanța de Paște 2023
Elevii au aproape două săptămâni de vacanță de primăvară în 2023. Dar când începe școala după vacanța de Paște 2023?
Vacanța începe vineri, pe 7 aprilie 2023 și se termină marți, pe 18 aprilie 2023.
Miercuri, 19 aprilie 2023 începe școala după vacanța de primăvară. Elevii au vacanță cuprinsă între 7 și 18 aprilie, astfel încât să includă ambele perioade de Paște: cel catolic și cel ortodox.
Paștele ortodox în 2023 va fi pe 16 aprilie, iar Paștele catolic 2023 va fi pe 9 aprilie.
Perioada de vacanță este valabilă pentru toate ciclurile de învățare și se încheie pe 18 aprilie. Astfel, pe 19 aprilie va fi prima zi de școală după vacanță.
Dar anumite grădinițe pot lucra și în această perioadă, în funcție de solicitări și capacitate.
Structura anului școlar 2022-2023
Structura anului școlar 2022-2023 s-a schimbat. Astfel, nu mai există semestre, ci vor fi cinci module care vor fi despărțite de cinci vacanțe pe parcursul întregului an școlar.
Iată modulele și vacanțele dintre ele:
Modulul 1
Cursurile încep luni, 5 septembrie 2022 și țin până vineri, 21 octombrie 2022.
Vacanță va fi de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022.
Modulul 2
Cursurile vor începe de luni, 31 octombrie 2022, și vor ține până joi, 22 decembrie 2022.
Vacanța va începe de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.
Modulul 3
Cursurile încep pe 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor.
Vacanța va fi de o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și va trebui să fie cuprinsă în perioada 6—26 februarie 2023.
Modulul 4
Cursurile încep între 13 februarie 2023 și 20 februarie 2023, sau 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până pe data de 6 aprilie 2023.
Vacanța va fi de pe 7 aprilie 2023 până pe 18 aprilie 2023.
Modulul 5
Cursurile vor ține de pe 19 aprilie 2023 și se vor termina pe 16 iunie 2023.
Vacanța de vară ține de pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023.
Vacanțe în anul școlar 2022-2023
- 24-30 octombrie – vacanța de toamnă pentru toți elevii
- 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă pentru toti elevii
- februarie 2023 – vacanța mobilă (care se ia la decizia inspectoratelor școlare județene) pentru toti elevii
- 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară pentru toti elevii
- 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vara pentru toti elevii
Ce este vacanța mobilă
Vacanța mobilă este în luna februarie și fiecare județ va stabili în ce perioadă va fi luată. Astfel, modulele 3 și 4 au durate diferite pentru fiecare județ.
Cele mai multe inspectorate au stabilit vacanță în ultima perioadă disponibilă, adică 20 – 24 februarie.
În săptămâna 6-10 februarie au avut vacanță elevii din Ilfov și Suceava.
Alte schimbări din structura anului școlar 2022-2023
Există și alte modificări în ceea ce privește structura anului școlar 2022-2023. Tezele nu mai sunt obligatorii, dar ele pot fi susținute de profesorii care hotărăsc acest lucru.
Mediile semestriale dispar, având în vedere că semestrele au fost desființate și în locul lor au intrat cinci module.
Pe cele cinci module, notele vor fi puse în funcție de numărul de ore alocat pe săptămână disciplinei.
„La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg.
La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”, scrie în articolul 109 alin. (1) din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
De asemenea, media anuală generală se va calcula în mod similar cu media aritmetică. Adică se va face media aritmetică între mediile anuale la toate disciplinele și media de la purtare.
La clasele I-IV, în învățământul secundar și cel postliceal, elevii vor avea cel puțin două evaluări prin lucrare sau test pe an școlar.
Dar se schimbă și cataloagele și carnetele de notă. Din cataloage dispar cele două rubrici pentru semestre și coloanele pentru notele de la teze și media semestrială.
În noile cataloage există o singură rubrică pentru o singură medie pe an școlar.
Nu se mai exmatriculează elevi
O regulă controversată introdusă din acest an școlar spune că este interzisă exmatricularea elevilor. Acestă măsură va fi posibilă doar în învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
O altă regulă este că părinții nu vor mai avea voie să strângă bani pentru cadourile profesorilor.
Legea vorbește despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”.
Învățământul în România
Sistemul școlar din România este structurat în mod similar cu multe alte țări, cu niveluri de învățământ primar, secundar și terțiar. Cu toate acestea, există câteva caracteristici unice ale sistemului școlar românesc care merită să fie remarcate.
Învățământul primar în România începe de obicei la vârsta de șase ani și durează patru ani. La finalul acestei etape, elevii susțin un examen național pentru a determina eligibilitatea lor pentru învățământul secundar. Acesta se numește Evaluare Națională.
Învățământul secundar
Învățământul secundar în România este împărțit în două cicluri: gimnaziu (gimnaziu inferior), care durează patru trei ani, din clasa a V-a până în clasa a VIII-a, și liceu, care durează patru ani. Elevii din ciclul secundar superior aleg o anumită filieră, cum ar fi cea vocațională sau academică, și se pregătesc fie pentru universitate, fie pentru o carieră în câmpul muncii.
Sistemul școlar românesc pune, de asemenea, un accent puternic pe examene și evaluări. Pe lângă examenul național de la sfârșitul școlii primare, există o serie de alte examene importante pe parcursul carierei academice a elevului. De exemplu, elevii din ultimul an de liceu susțin examenul de Bacalaureat, care determină eligibilitatea lor pentru universitate.
Potsliceala
Postliceala este un tip de instituție de învățământ din România care oferă educație și formare profesională pentru elevii care au absolvit învățământul secundar superior (liceu) sau echivalent.
Școala postliceală durează de obicei între unu și trei ani și oferă pregătire practică într-un domeniu specific, cum ar fi asistența medicală, asistența socială sau igiena dentară.
Programele postliceale sunt concepute pentru a le oferi studenților abilitățile și cunoștințele necesare pentru a intra pe piața forței de muncă imediat după absolvire. Pe lângă pregătirea practică, studenții din programele postliceale urmează, de asemenea, cursuri de teorie și materii de educație generală, cum ar fi matematica și limbile străine.
Absolvenții programelor postliceale primesc o diplomă sau un certificat de absolvire, care este recunoscut de angajatorii din domeniile respective.
În general, programele postliceale oferă o cale importantă pentru studenții care doresc să urmeze o formare profesională și să intre rapid pe piața forței de muncă.