Când începe Postul Crăciunului și care sunt regulile acestui post. Plus: când sunt dezlegări
Conform Calendarului Creștin Ortodox, postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie 2020, mai bine zis, pe data de 15 noiembrie. Acesta va ține până pe data de 24 decembrie 2020. Iată ce reguli sunt în acest post și când sunt dezlegări.
Când începe postul Crăciunului: reguli și dezlegări
Lăsata secului va avea loc în seara Sfântului Filip, adică pe data de 14 noiembrie 2020. Dacă această zi pică în ziua de miercuri sau vineri, postul începe din seara zilei de 14. În perioada postului nu se vor organiza nici nunți, nici botezuri.
Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile. Cei care țin Postul Crăciunul 40 de zile, se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Când începe postul Crăciunului
Creștinii ortodocși ar trebui să consume mâncăruri de post în postul Crăciunului. Printre mâncărurile pe care aceștia nu trebuie să le consume în post, se numără:
- carnea
- brânza
- ouăle.
Lunea, miercurea și vinerea, creștinii consumă mâncare fără ulei și fără vin. Creștinii pot consuma ulei și vin, doar dacă în zilele de miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun mare sfânt, care să fie însemnat în calendar cu cruce neagră. Se face dezlegare și la pește, dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare importantă trecută în calendar cu cruce roșie.
Reguli în postul Crăciunului
Se face dezlegare la untdelemn și vin, în zilele de marți și joi. Până pe 20 decembrie, inclusiv, sâmbetele și duminicile, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin.
În seara de Ajun se mănâncă pentru prima dată în ziua respectivă, doar grâu fiert și îndulcit cu miere. Pe lângă acesta, potrivit obiceiurilor creștine, aceștia mai pot consuma covrig, turte din făină și poame. Motivul ar fi acela potrivit căruia, tot semințe a mâncat în ajun și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.
Indiferent de ziua în care cade, de Crăciun sau cum mai este cunoscut acesta: Nașterea Domnului, creștinii vor mânca de dulce.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2020
- 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie
- 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement
- 25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina
- 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
- 1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret
- 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
- Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava
- 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae
- 7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia
- 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie
- 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
- 12 decembrie: Sfântul Spiridon
- 14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie
- 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie.
Reguli în Postul Crăciunului
- femeile spală foarte bine toate vasele din casă, cu o zi înainte ca postul Crăciunului să înceapă, pentru a îndepărta eventualele urme de grăsime existente pe acestea, astfel asigurându-se că nu se vor înfrupta din produsele interzise.
- pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube, femeile pun toate oalele cu gura în jos.
- resturile de mâncare sunt strânse într-o față de masă și aruncate către răsărit în dimineața primei zile de post și se rostesc cuvintele:
“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
- pentru a-și găsi ursitul și pentru a-și îmblânzi soarta, în postul Crăciunului, fetele nemăritate trebuie să bată bine pernele.
- este interzisă beția în postul Crăciunului.
- primăvara care va veni va fi una ploioasă dacă vremea va fi bună pe durata postului.
- în ajunul Sfântului Andrei se ung ușile și ferestrele cu usturoi împotriva strigoilor și nu se mătură de teama lupilor.
- de Sfântul Andrei, nu se împrumută din casă, nu se pronunță numele lupului și fetele fac vrăji din dragoste.
- tot de Sfântul Andrei, se pune în apă o crenguță de măr și dacă aceasta înflorește până de Sfântul Vasile, înseamnă că anul următor va fi roditor.
- de pe 20 decembrie și nu se mai toarce până după Bobotează.
- în postul Crăciunului nu se fac nunți sau botezuri.