După cât timp trebuie să trecem o persoană la întreținere, conform legii? Este o întrebare la care mulți caută răspunsul și una foarte populară în orice asociație de locatari. Aflați în rândurile următoare tot ce trebuie să știți.
Întreținerea care este plătită în fiecare lună pentru locuință este compusă din contribuții calculate pe număr de persoane, așa cum cel mai probabil majoritatea oamenilor știu deja.
Aici ne referim la contribuții pentru suprafața utilă, cunoscute și sub denumirea de cota parte de proprietate. Prin urmare, numărul de persoane care locuiesc într-un apartament este foarte important și necesar pentru a calcula corect întreținerea.
Mulți caută răspunsul la această întrebare, mai ales în cazul în care au pe cineva în vizită pentru o perioadă mai lungă de timp sau dacă găzduiesc o rudă sau un prieten.
Prin urmare, potrivit HG 1588 din 2007, proprietarii de locuințe au obligația să declare numărul de persoane care locuiesc într-un apartament pe o perioadă mai mare de 15 zile într-o lună.
Cheltuielile la întreținere se repartizează proporțional cu numărul de persoane care locuiesc într-0 clădire, dar și cu număr de persoane care locuiesc temporar acolo, potrivit legii.
Discuții pe aceeași temă apar deseori și când vine vorba despre trecerea celor mici la întreținere. Conform legii, un nou-născut fa vi declarat la administrație și va fi adăugat la plata cheltuielilor de întreținere începând cu a treia lună de la naștere.
Există persoane care omită să treacă anumite persoane la întreținere sau pur și simplu nu doresc să o facă pentru a plăti mai puțin. Cu toate acestea, dacă nu declarăm persoanele la întreținere, încălcăm legea.
Este bine de știut că vecinii sau președintele de bloc pot solicita o verificare a numărului de locatari dintr-un apartament respectiv. De asemenea, au dreptul de a chema și un polițist.
Acesta din urmă are dreptul de a verifica pe camerele de supraveghere a imobilului câte persoane locuiesc în apartamentul respectiv.
Citește și: Ce români vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024. Cum pot lua venitul minim de incluziune