Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Care este semnificația acestei sărbători

de: Ionuț Vieru
18 10. 2023

Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023, unul dintre cele mai importante din an pentru credincioși și Biserică. Durează 40 de zile, iar cu ocazia acestuia se respectă o serie de tradiții și obiceiuri foarte stricte.

Când începe Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului durează 40 de zile și amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Postind timp de 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească Cuvântul Lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Potrivit Calendarului Ortodox 2023, Postul Crăciunului 2023 va fi în perioada 14 noiembrie – 24 decembrie.

Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului marchează ultima zi în care se poate mânca dulce. De asemenea, este și prima zi de pregătire pentru post și ziua intermediară între mâncatul dulce și zilele de post.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara de 14 noiembrie, iar dacă această dată pică într-o zi de miercuri au vineri, se va lăsa sec cu o zi înainte.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să pui neapărat la ferestre ca să fii ferit de necazuri

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Tradițiile spun că, în duminica de Lăsata Secului, creștinii petrec în familie, având pe masă bucate tradiționale. Un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.

De dimineață, gospodinele pregătesc diferite bucate tradiționale pentru prânz sau pentru cină, apoi le duc la biserică pentru a fi sfințite și împărțite nevoiașilor. De asemenea, după masă, toate vasele sunt bine curățate, pentru ca ele să fie folosite la gătit în timpul postului.

De Lăsata Secului se fac ultimele nunți până la sărbătorile de iarnă, deoarece în timpul postul sunt interzise nunțile. Credincioșii trebuie să se spovedească și să se pregătească pentru Împărtășanie.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. Tot în această zi, există o tradiție prin care fiecare copil încearcă să prindă o bucată de halviță cu gura. Cel care reușește să o prindă o va primi ca și recompensă.

Citește și: Rugăciuni care se spun în Postul Crăciunului. Cuvintele pe care să le rosteși pentru iertarea păcatelor

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea.

Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră. Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!

Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.