Când este Dragobetele în 2024. Legenda din jurul sărbătorii

de: Anca Lupescu
13 02. 2024

Când este Dragobetele în 2024? Dragobetele este o sărbătoare românească, echivalentul a Valentine’s Day. Dragobete este un personaj din folclorul românesc, fiul celebrei Babe Dochia, care era fiica ultimului rege dac, Decebalus. Legenda este una fascinantă.

Legenda de Dragobete

În popor se spune că Dragobete era fiul celebrei Baba Dochia. Ea este asociată cu sfârșitul unei ierni grele și cu venirea primăverii. 

Legenda lui Dragobete relatează povestea unui tânăr iubitor, Dragobete, care s-a îndrăgostit de o frumoasă tânără.

Citește și: Ritual magic de Dragobete. Ce trebuie să faci în seara asta, de fapt, pentru a-ți afla ursitul

Mama sa, Babe Dochia, nu era încântată de alegerea sa și a pus-o pe tânără la încercare. Cu toate acestea, Dragobete era de o puritate și o bunătate ieșite din comun, așa că a fost ales să devină simbol al iubirii și al primăverii.

Tradițiile de Dragobete variază în funcție de regiune și de obiceiurile locale. Unii cred că trebuie să-ți petreci ziua cu persoana iubită sau să te implici în ritualuri care aduc noroc în dragoste și în viață. 

Alții se concentrează pe gesturi de bunăvoință și pe respectarea tradițiilor locale pentru a marca această zi specială.

Dar Dragobete este mai mult decât o simplă sărbătoare a iubirii – este o adevărată tradiție care anunță venirea primăverii.

Când este Dragobetele în 2024

Sărbătoarea de Dragobete cade în fiecare an pe 24 februarie, având o dată fixă. 

Citește și: 24 februarie: De ce se numește Dragobete și ce înseamnă această sărbătoare. Tradiții și superstiții

Dragobete este cunoscut drept protector al iubirii și al primăverii. Se spune că, datorită inimii sale mari și a generozității sale, a fost ales de Fecioara Maria să fie Gardianul Iubirii. 

Această zi este sărbătoarea dragostei în România. Dragobete este adesea numit și „ziua când păsările se logodesc”, deoarece la sfârșitul lui februarie este momentul în care păsările încep să adune ramuri pentru cuibare și să se împerecheze.

Unii consideră că 24 februarie marchează prima zi de primăvară, iar mulți băieți și fete vor aduna primele flori înflorite și vor cânta și dansa. 

În satele unde încă este frig, fetele fac ritualuri cu zăpada pe care o topesc. Se crede că cei care sărbătoresc ziua lui Dragobete vor fi protejați de boală pe tot parcursul anului.

Se spune că dacă plouă pe 24 februarie, primăvara vine mai repede.

O altă credință este că băieții și fetele tinere nu trebuie să plângă în această zi, pentru că dacă o fac se spune că anul următor va fi plin de tristețe pentru ei.

Citește și: Dragobete, 24 februarie: Ce trebuie să facă fetele nemăritate. Doar așa își vor găsi ursitul

În această zi nu se muncește și nu se coase, dar oamenii ar trebui să se ocupe de treburile casnice pentru a avea parte de abundentă și prosperitate.

Totodată, de Dragobete nu se sacrifică animale, pentru că se spune că ele nu se mai împerechează și atragi ghinion asupra gospodăriei tale.