Când este Dragobete, sărbătoarea 100% românească a iubirii. Ce spune tradiția despre această zi minunată
În fiecare an românii celebrează Dragobetele. Aceasta este o sărbătoare populară dedicată iubirii și este 100% românească. Ea este echivalentul sărbătorii internaționale Valentine’s Days. Iată când e Dragobetele și ce tradiții există legat de această sărbătoare.
Când este Dragobete. Tradiții de sărbătoarea iubirii
Sărbătoarea Dragobetelor se sărbătorește în fiecare an de către români, pe data de 24 februarie. Anul acesta aceasta va pica într-o zi de miercuri.
Potrivit tradiției populare, Dragobetele este un duh poznaș și capricios, a cărui bunăvoință trebuie câștigată. În ziua de Dragobete nu trebuie încălcată tradiția.
Când este Dragobete – patronul dragostei
Dragobetele este considerat patronul dragostei și al bunei dispoziții. El este deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia. Acesta este întâmpinat cu flori.
Conform tradiției, fetele și femeile care nu vor fi sărutate în această zi, vor fi singure tot anul. Misiunea Dragobetelui este să le găsească și să le sărute chiar și pe fetele care nu sunt frumoase.
Când este Dragobete – povești din folclor
„Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian, conform siteului wikipedia.org.
Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.” scria:
„Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …”.
Când este Dragobete – tradiții
Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile de Dragobete:
- fiind o sărbătoare a renașterii naturii, în această zi nu se sacrifică și nu se cumpără animale.
- în această zi, nu este voie să se cârpească, să se coase, să se spele sau să se calce, pentru a nu atrage furia lui Dragobete.
- este permis să se facă curățenie în casă în această zi. Astfel, căminul va fi pregătit pentru anul care urmează, pentru spor, belșug și dragoste pentru cei care locuiesc în aceasta.
- în ziua de Dragobete este bine să se petreacă și să se atingă cel puțin o persoană de sex opus, pentru ca norocul să nu ocolească acea persoană tot anul și pentru a avea noroc.
Când este Dragobete – obiceiuri
- fetele de la țară se îmbracă frumos și pornesc prin văi și lunci, pentru a culege primele flori ale primăverii.
- pot fi agățate la icoane brândușe, viorele și ghiocei pentru a înlătura invidia și gândurile rele și pentru a fi păstrată tinerețea. Când florile respective se vor usca se vor arunca într-o apă de Sânzâiene. Se procedează astfel pentru ca toate relele să plece odată cu ele.
- tinerii îmbrăcați în straie de sărbătoare culeg ghiocei și câți ghiocei vor aduce acasă, atâția pui de cloșcă vor avea în curte în anul respectiv.
- cei care sunt împreună în această zi, vor fi împreună tot anul.
- cei care văd pupăza în ziua de Dragobete, vor avea noroc tot anul, la fel se întâmplă și cu cei care văd o pereche de păsări.