Când este bine să mesteci gumă. Mihaela Bilic, despre beneficiile acestui produs

de: Sabina Anastasia
09 08. 2023

Ingredientele din guma de mestecat au ridicat dintotdeauna semne de întrebare privind beneficiile produsului. Acțiunea de a mesteca gumă poate să aibă unele efecte pozitive asupra organismului uman, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic. Iată când este bine să faci acest lucru!

Guma de mestecat, sănătoasă?

Fără îndoială, ai auzit nenumărate dezbateri privind efectele pe care guma de mestecat le are asupra organismului. Ingredientele sale sunt considerate de unii negative, în timp ce alții susțin că pot să aducă beneficii în anumite cazuri speciale.

De mulți ani, oamenii mestecă gumă în diverse forme. Primele au fost fabricate din seva copacilor. Variantele moderne reprezintă o substanță moale, cauciucată, concepută pentru a fi mestecată.

În general, ingredientele de bază dintr-o gumă sunt: rășina, utilizată pentru a întări produsul, conservanții, adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate, îndulcitorii, cum ar fi xilitolul sau cei artificiali, și aromele, naturale sau sintetice, pentru a da gust gumei.

Deși multe voci spun că mestecatul de gumă nu are efecte pozitive asupra organismului, medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că acest obicei poate ajuta persoanele care au probleme cu gastrita și/sau refluxul gastroesofagian. Atenție, însă! În astfel de cazuri, vorbim doar despre gumă nementolată.

Îi ajută pe cei cu gastrită

„Știați că… Guma de mestecat este un remediu împotriva arsurilor de stomac? Inventată inițial pentru o respirație plăcut mirositoare, guma de mestecat s-a dovedit a fi de un real ajutor în caz de gastrită și reflux gastroesofagian.

Prin mestecat este stimulată producția de salivă ce are un pH alcalin, iar înghițirea succesivă a acesteia duce la diminuarea acidității gastrice. Tot înghițind repetat se imprimă o direcție clară în circulația sucurilor digestive, dinspre esofag/stomac spre intestin, nu invers!”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist a citat un studiu publicat în anul 2005 în Journal of Dental Research, care confirmă faptul că a mesteca gumă fără zahăr într-un interval de 15-20 de minute, după masă, reduce refluxul gastroesofagian, potrivit specialiștilor.

Mai mult decât atât, guma de mestecat contribuie la neutralizarea acidității din cavitatea bucală și protejează smaltul dinților de eroziune, prevenind apariția cariilor.

Ce spune Mihaela Bilic

„Dacă sunteți stresați sau nervoși, tot guma de mestecat vă ajuta să scăpați de încordare: prin mestecat scade sinteza de cortizol (hormonul stresului). Și decât să vă roadeți unghiile sau să dați iama prin pungile de chipsuri și biscuiți, mai bine gumă de mestecat.

O singură mențiune: evitați produsele mentolate, ele relaxează sfincterul esofagian și cresc riscul de reflux!”, a conchis medicul nutriționist Mihaela Bilic.