Când era sărbătorită Ziua Națională a României pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Când era sărbătorită Ziua Națională a României pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

23 august este o zi de referință în istorie, sărbătorită drept ”Zi Națională” în comunism, pe care românii și regimul o sărbătoreau cu mult fast. Astăzi sărbătorim Ziua Națională a României pe 1 decembrie.

Cum se sărbătorea Ziua Națională a României pe vremea lui Ceaușescu

În 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei hitleriste. În comunism, a devenit ziua naţională a României.

Cum se sărbătorea Ziua Națională a României pe vremea lui Ceaușescu
Cum se sărbătorea Ziua Națională a României pe vremea lui Ceaușescu

Şoimi ai patriei, pionieri şi muncitori îmbrăcaţi de sărbătoare, cu toţii defilau pe 23 august, în cinstea partidului şi a conducătorului iubit. Oamenii erau luaţi din fabrici, împărţiţi în grupuri şi aliniaţi pentru paradă. Cântecele patriotice şi lozincile, care îi preaslăveau pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, răsunau ziua întreagă în toate oraşele ţării.

Numele lui Ceauşescu era peste tot: pe pancarde şi în glasurile românilor

Stadionul 23 august se umplea de oameni în marea zi de sărbătoare. Totul era aranjat în cele mai mici detalii. De la hainele pe care le purtau oamenii cu drapele, eşarfe şi baloane în mâini până la modul în care erau grupaţi pe coloane. Văzuţi de sus, formau ei înşişi un mesaj de mulţumire partidului şi conducătorului Nicolae Ceauşescu.

De altfel, numele lui Ceauşescu era peste tot: pe pancarde şi în glasurile românilor. Tovarăşul şi soţia, Elena, urmăreau totul de la tribune.

Ziua Naţională era sărbătorită cu fast în toate oraşele ţării

Străzile se umpleau de care alegorice împodobite cu flori, în timp ce şoimi ai patriei, pionieri şi muncitori scoşi din fabrici erau aliniaţi pentru marea paradă.

„Stima noastra şi mândria, Ceauşescu, România!” sau „Partidul, Ceauşescu, România” erau unele dintre lozincile cel mai des auzite, pe care oamenii le strigau, de regulă, când treceau prin faţa tribunei unde stăteau mai marii partidului comunist.

Ce înseamnă 23 august pentru români în comunism

Momentul Ziua de 23 august a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, motiv pentru care se organizau activităţi în „cinstea” lui Nicolae Ceauşescu, de ”Ziua Națională a României”.

Parade fastuoase, materiale de propagandă, demonstraţii ale oamenilor muncii, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale erau doar câteva dintre manifestările organizate în „Epoca de Aur” pentru a celebra ziua de 23 august. Pregătite cu câteva luni înainte, activităţile dedicate zilei în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite s-au transformat într-un omagiu adus conducătorului mult iubit, Nicolae Ceauşescu.

Ziua naţională era pregătită cu luni bune înainte

Pe Stadionul 23 august se țineau manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice. Ziua naţională era pregătită cu luni bune înainte.

Zeci de mii de oameni participau la spectacole grandioase, cu coregrafii complexe şi foarte complicate. După paradă, oamenii ieșeau cu mic cu mare la mici și bere