Când e corect să folosim ”dintre” și ”între”, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români zilnic
Limba română este una dintre cele mai complexe, cu o mulțime de reguli care trebuie respectate. Unele cuvinte, mai ales cele care seamănă, sunt folosite într-un context greșit. De exemplu, putem întâmpina greșeli când vine vorba despre cuvintele dintre și între, pe care mulți le confundă.
Când folosim cuvântul “dintre”
Cuvintele “dintre” și “între” sunt unele dintre cele mai folosite, dar și termeni care dau mari bătăi de cap. În unele situații, acestea sunt folosite cu un sens greșit, având în vedere că seamănă foarte mult. Sensul lor, însă, este diferit.
Cuvântul „dintre” este o prepoziție folosită în limba română pentru a indica o alegere sau o selecție între două sau mai multe elemente.
Acesta se folosește pentru a evidenția o alegere sau pentru a specifica originea sau proveniența unui obiect sau a unei persoane într-un grup mai mare.
Când folosim „dintre,” ne referim la selecția sau alegerea făcută dintr-un grup de opțiuni. De exemplu: „Am ales o carte dintre cele trei propuse.”
Cuvântul „dintre” poate fi folosit pentru a evidenția originea sau proveniența unui obiect sau a unei persoane într-un grup mai larg. De exemplu: „John este dintre cei mai buni jucători de tenis din școală.”
Când dorim să subliniem diferențele sau particularitățile dintre două sau mai multe lucruri, putem utiliza „dintre.” De exemplu: „Dintre toate opțiunile de culori, prefer verdele.”
În ce situații se folosește exact acest termen:
“introduce un atribut care arată locul ocupat de cineva sau de ceva – exprimă ideea de situare într-un spațiu circumscris de două elemente diferite (sau în mijlocul unui spațiu circumscris de elemente de același fel dispuse discontinuu): Spațiul dintre perete și canapea este pătat.
↘ introduce un complement care arată punctul de desprindere – exprimă ideea de desprindere dintr-un spațiu circumscris : A ieșit soarele dintre nori.
↘ introduce un atribut – exprimă durata de timp delimitată de două unități temporale distincte: Au fost evacuați la trecerea dintre zi și noapte.
↘ exprimă apropierea (sau respingerea) în cadrul unor elemente diferite: Doar una dintre ele a trecut examenul.
↘ introduce un atribut – exprimă detașarea (pe baza unei calități deținute) din mijlocul mai multor elemente de același fel: A fost selecționat dintre sute de participanți. (poate fi folosit și „din”)
↘ introduce un atribut – exprimă ideea de corelație prin corespondență în cadrul unei ierarhii: Ești cel mai pregătit dintre cursanți.
↘ introduce un atribut – exprimă ideea de corelație sau o alternanță: Cearta dintre mamă și copil a fost înregistrată.
↘ introduce un atribut – exprimă ideea de raport de reciprocitate între două sau mai multe elemente, unități, persoane: S-au închegat legăturile dintre familiile celor doi”,se arată în DEX.
Când folosim cuvântul “între”
Cuvântul „între” este o prepoziție fundamentală în limba română, cu o gamă largă de utilizări și semnificații. Acest cuvânt indică o relație de poziție sau de relație spațială, temporală sau logică între două sau mai multe elemente.
Vezi și: Cum se scrie corect gramatical: dintotdeauna sau din totdeauna?
„Între” este folosit pentru a indica locația sau poziția relativă a unui obiect sau a unei persoane față de altele. De exemplu: „Cartea este între penar și caiet.”
Cuvântul „între” se utilizează pentru a arăta intervalul de timp dintre două evenimente sau momente. De exemplu: „Voi fi în concediu între 15 și 30 august.”
„Între” poate fi folosit pentru a evidenția o comparație sau o alegere între două sau mai multe opțiuni. De exemplu: „Trebuie să fac o alegere între a rămâne acasă și a merge la petrecere.”
Cuvântul „între” poate fi folosit pentru a arăta relația dintre oameni în diferite contexte sociale sau interpersonale. De exemplu: „Prietenia lor s-a dezvoltat în timp, iar acum sunt inseparabili.”
Când se folosește cuvântul “între” de fapt:
“↘ arată starea sau mișcarea în spațiul care desparte două puncte sau două ființe: Am găsit loc între cei doi colegi.
↘ loc unde (se despart sau) se întâlnesc două sau mai multe drumuri: Am accidentat mașina între două străzi/la intersecția dintre cele două străzi.
↘ loc în care se întâlnesc două sau mai multe (râuri sau) văi: Între Prut și Siret se află mănăstirea.
↘ ≈ în mijlocul
↘ se referă la (momentul sau) durata dintre două momente de timp cunoscute: Ne vedem între cele două cursuri. (în intervalul de timp dintre)
↘ exprimă reciprocitatea: Au discutat între ei.
↘ indică o aproximare: Ne întâlnim între 12 și 13.
Exemple de folosire incorectă a prepoziției „între”:
↘ Diferenţa între a fora și a săpa este mare.
↘ S-au răcit relaţiile între cele două familii.
↘ Luptele între politiști și pompieri s-au soldat cu trei răniți.
↘ Ei au discutat despre legea privind căsătoriile între persoane de același sex”, se arată în DEX.
Exemple de folosire incorectă a prepoziției „dintre”, conform DEX:
↘ Telefonul de ultimă generație are un aspect uimitor și un raport dintre ecran şi corp de aproape 75%.
↘ Hippocrate a descris o legătură dintre anotimpuri şi boală cu câteva mii de ani în urmă.
↘ Un conflict dintre clanuri de rromi a avut loc aseară, lângă stadion”, scrie în DEX.
Cum învățăm să vorbim corect
Lectura constantă a cărților, ziarelor sau revistelor îmbogățește vocabularul și dezvoltă înțelegerea limbii.
Pronunțarea corectă este crucială. Încercați să vorbiți cu voce tare și să ascultați cum sună cuvintele.
Află și: Fii bun la gramatică: cum se scrie corect ”Nu fi supărat” ori ”Nu fii supărat”?
Înțelegerea regulilor gramaticii vă ajută să construiți propoziții corecte.
Folosiți un dicționar pentru a învăța cuvinte noi în fiecare zi și încercați să le utilizați în conversații. Este important să cunoașteți sensul corect al acestora, ca să le folosiți în contexte potrivite.
Participați la cursuri de discursuri în public. Aceste cursuri vă pot ajuta să vă dezvoltați abilitățile de exprimare în public și să vă construiți încrederea în sine.
Exercițiile pentru îmbunătățirea dicției vă pot ajuta să pronunțați cuvintele mai clar și mai corect.
Evitați vorbitul prea rapid sau prea lent. Vorbirea la un ritm adecvat ajută la înțelegerea mai ușoară a mesajelor.