Când crește salariul: PSD a anunțat când aruncă cu bani în popor

de: Redacția
05 11. 2018

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii din partea PSD, a anunțat că salariul minim va crește de anul acesta. Acum a anunțat și luna.

Salariul minim va crește în România de la 1 decembrie. Mai mult, va fi pentru prima dată când mărirea va fi decisă de studii. Pe scurt, cartea va face, în sfârșit, bani.

Vasilescu a explicat că este nevoie de modificarea Codului Muncii. În următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o ordonanţă în acest sens.

„[…] noi am avut în plan ca să o facem din luna noiembrie, am avut în septembrie o întâlnire cu patronatele şi cu sindicatele, sindicatele ne-au reproşat că nu am făcut salariul minim diferenţiat, aşa cum scrie în programul de guvernare, şi i-am asigurat că până la sfârşitul anului acest lucru se va întâmpla. De asemenea, noi ieşisem în dezbatere publică cu un salariu minim pe economie de 2.050 de lei, iarăşi ni s-a atras atenţia că trebuie să fie 2.080 ca să fie o creştere de 100 lei pe net, cum era prevăzut în programul de guvernare”, a mai spus ministrul Muncii despre salariul minim.

„Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam. În acelaşi timp, am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie”, a explicat Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern se vor face modificări la Codul Muncii, conform News.

„În primul rând că, săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern, vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat”, a menționat ministrul Muncii.

„Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern.

De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei. De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie”, a conchis aceasta.

Vasilescu a precizat că este vorba despre 15 ani vechime în general, indiferent unde oamenii au lucrat, dacă au avut perioade de şomaj sau de maternitate.