Când crede medicul Adrian Marinescu că se va încheia pandemia în România. Anunț important
Pe 11 ianuarie, OMS avertiza cu privire la un „val de infecție” în întreaga lume. Anunțul venea la doar șapte săptămâni după ce varianta Omicron a fost raportată pentru prima dată. Cincizeci din cele 53 de țări din Europa și Asia Centrală au raportat cazuri de Omicron, era declarația lui Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. Tot atunci OMS și alții au sugerat că un număr mare de infecții Omicron ar putea semnala sfârșitul pandemiei. Motivul era creșterea pe termen scurt a imunității care va urma. Dar, cu toate astea, cercetătorii avertizau în ianuarie că situația rămâne volatilă și dificil de modelat. Astăzi, cercetătorii occidentali, dar și cei români, vorbesc tot mai mult de sfârșitul pandemie, printre ei și Adrian Marinescu, medic la „Matei Balș”.
Ce spun specialiștii despre când se va încheia pandemia
COVID-19 ne-a învățat semnificația cuvântului „pandemie”, un focar de boală la scară globală. Cu toate acestea, există o șansă bună ca virusul să evolueze în ceva complet diferit. Experții vorbesc, dince în ce mai des, că va deveni o boală endemică.
Cu alte cuvinte va deveni o boală întotdeauna prezentă într-o comunitate, o populație sau peste tot în lume. Răspândirea rapidă a variantei Omicron ar putea contribui la statutul de endemie chiar peste câteva luni, spun experții.
Unii experți remarcă faptul că numărul cazurilor a scăzut semnificativ în Africa de Sud, unde varianta a fost raportată pentru prima dată la sfârșitul lunii noiembrie.
„Pentru a trece de la pandemie la endemie, nivelul de imunitate al populației trebuie să crească până la imunitatea de turmă. Cu cât virusul este mai contagios, cu atât mai mare este nivelul de imunitate de turmă.
Imunitate de care ai nevoie pentru a-l înăbuși până când se stinge.”, a declarat pentru Healthline Dr. William Schaffner.
Varianta Omicron se răspândește atât de rapid și la scară atât de largă încât este de conceput că suficient de mulți oameni vor avea un anumit grad de imunitate prin vaccinare sau prin infecții anterioare, iar pandemia COVID-19 ar putea începe să se stingă.
Ce spune medicul Adrian Marinescu despre sfârșitul pandemiei
Printre cei care au adus în discuție un posibil final al pandemiei, este și medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”. În opinia specialistului, am putea avea un posibil final în aprilie-mai. Dar, mai spune Adrian Marinescu, „la noi a existat un decalaj, în momentul în care am început valul al cincilea.”
„În momentul în care Europa erau multe cazuri, la noi încă era perioadă de linişte şi cumva, aceste lucruri ar trebuie să se vadă şi la ieşirea din situaţia complicată. Că discutăm de măsuri de relaxare este una.
Dar că închiderea pandemiei pleacă nu de la criterii epidemiologice, ci de la renunţarea la restricţii, cred că nu are nicio legătură cu realitat. Dacă renunţi la restricţii, nu înseamnă că impactul pe care l-ar mai avea pandemia dispare. Până la urmă sunt cu totul alte criterii”, a afirmat medicul, la Antena 3.
„Va trebui să învățăm să trăim cu COVID-19 endemic”
Atât medicul medicul Adrian Marinescu, cât și specialiștii la nivel mondial, aduc tot mai des în discuție această frază, „Va trebui să învățăm să trăim cu COVID-19 endemic”. A trăi într-o lume cu COVID-19 endemică nu ar fi prea diferit de alte boli endemice, cum ar fi gripa.
Cu toate acestea, o diferență majoră este că, în timp ce focarele de gripă tind să fie sezoniere, COVID-19 este posibil să circule în populație pe tot parcursul anului. Unele schimbări societale și de sănătate publică provocate de COVID-19 sunt, probabil, pentru totdeauna. Probabil că vor fi necesare rapeluri periodice, spun specialiștii.
Concluzie
Având în vedere că este puțin probabil ca virusul să dispară complet, COVID-19 va deveni în mod inevitabil o boală endemică, spun oamenii de știință. Dar acesta este un concept alunecos și care înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți.
Tranziția către endemie, sau „traiul cu virusul” fără restricții și măsuri de protecție, este dificil de modelat, spun aceiași specialiști. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că până și cele mai bune modele de boală se luptă să facă previziuni rezonabile.
Endemismul reflectă o decizie privind numărul de decese. Un număr pe care societățile sunt dispuse să îl tolereze. Un alt lucru este important este ca, în timp, populația globală să își dezvolte în mod constant imunitatea.