Când are loc al doilea tur al Alegerilor Prezidențiale. Data este fixată deja
Un număr de 18.217.156 de români sunt așteptați să voteze la alegerile prezidențiale din turul al doilea. Secțiile de vot din țară s-au închis la ora 21.00.
Care este data alegerilor prezidențiale – turul 2
Deoarece niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din numărul total de alegători din listele permanente, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie 2019. Președintele Klaus Iohannis, ales în 2014, este eligibil pentru realegere.
27 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile din 2019. Dintre acestea, 17 și-au depus dosarul la Biroul Electoral Central, fiind admise în final 14 candidaturi, un număr similar cu cel de la scrutinul precedent.
Cetățenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de către statul român:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- titlul de călătorie;
- carnetul de serviciu militar.
Potrivit legii, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliu în străinătate care votează în România.
Cum afli secția de votare la care ești arondat
Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla online unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând siteul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.
Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate. Pentru a afla unde votezi la prezidențiale 2019, trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare. Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.
Cum este validat votul la alegerile prezidențiale 2019
Pe 24 noiembrie, în ziua votului, alegătorii trebuie să se ducă la secția la care sunt arondați, unde trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După ce actul de identitate este scanat și validat, alegătorii se vor duce la masa la care sunt membrii biroului electoral. Odată ce semnează pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă. Înainte de a intra în cabina de vot, asigurați-vă că ștampila de control a secției de votare este aplicată pe spatele buletinului de vot. În cazul în care aceasta lipsește, votul va fi declarat nul, conform legii.
Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie făcut în serii în funcție de numărul cabinelor disponibile.
Cum se pune ștampila corect pe buletinul de vot
Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se aplică pe buletinul de vot, în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Odată aplicată ștampila, buletinul de vot se îndoaie pentru ca pagina goală pe care se află ștampila de control a secției de votare să rămână în afară. Apoi, buletinul se introduce în urnă. În cazul în care buletinul de vot este îndoit greșit, nu înseamnă că acesta se anulează dacă este asigurat secretul votului. Dacă ați aplicat ștampila în mod greșit, puteți cere un nou buletin de vot – cu o condiție, însă: ca buletinul ștampilat greșit să nu fi fost introdus în urnă. În aceste condiții, primul buletin va fi anulat. După restituirea ștampilei, cetățenii primesc înapoi actul de identitate pe care trebuie aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant.