Când ar putea să fie introdus certificatul Covid la locul de muncă. Ministrul Rafila a făcut precizări importante

Când ar putea să fie introdus certificatul Covid la locul de muncă. Ministrul Rafila a făcut precizări importante
Când se va cere certificatul Covid la muncă

Alexandru Rafila a discutat cu patronatele și cu oamenii de afaceri cu privire la noile măsuri ce ar putea fi implementate pentru a fi pregătiți pentru un nou val al pandemiei. De asemenea, s-a mai discutat despre certificatul Covid și voucherele gratis pentru testări la locul de muncă.

Când se va cere certificatul la locul de muncă

Ministrul sănătății a declarat că certificatul Covid va fi introdus doar în momentul în care se va înregistra o creștere susținută de trei săptămâni a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5. Pe de cealaltă parte, se va renunța la acesta atunci când trendul devine descendent iar incidența cazurilor de infectare cumulată scadă sub 1.

„În cursul zilei de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislației care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Despre voucherele de testare

Un alt subiect în ședința de ieri a fost elementele legate de soluțiile pentru asigurarea continuității activității economice. Ministrul Sănătății și reprezentanții companiilor au discutat despre certificatul Covid și despre voucherele de testare. Guvernul va acorda aceste vouchere pentru a asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului Covid-19.

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”, a declarat Alexandru Rafila.

Adoptarea legii privind certificatul digital Covid-19 trebuia adaptată situației din România, similar cu celelalte state ale UE, și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei.

De asemenea, testarea gratuită a angajaților trebuie să se facă pentru o perioadă de maxim 45 de zile prin acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei, potrivit proiectului privind certificatul Covid la locul de muncă, discutat în Coaliție. Angajații pot beneficia de maxim 15 vouchere. Banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt în jur de 150-200 milioane de lei, estimează social-democrații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI