Când ai schimbat ultima dată ventilatorul de la baie? Pericolul la care te expui, dacă nu faci asta
Dacă ventilatorul de la baie nu funcționează corespunzător sau ți se pare că aerul se aerisește suficient de bine, ar putea fi nevoie să îl schimbi. Prețurile variază între 40 și peste 100 de lei. Este important să investești în acest detaliu. În caz contrar, riști să te expui unor probleme serioase de sănătate.
De ce este periculos să nu schimbi ventilatorul de la baie
Când ai analizat ultima dată în ce stare se află ventilatorul de la baia ta? La fel ca orice alt aparat din locuință, la un moment dat este nevoie să îl schimbi. Nu numai pentru că nu mai funcționează corespunzător, ci și pentru că, din cauza condiției sale proaste, riști să te confrunți cu probleme grave.
Pe pereții din baie, unde este amplasat de obicei și ventilatorul, se strâng – mai ales în interiorul aparatului – mucegai, praf și particule de impurități foarte periculoase pentru sănătate, având în vedere scopul acestei încăperi. De aceea, este recomandat să porți și mască, dacă vrei să schimbi ventilatorul.
Citește și: Simți miros de canalizare în baie? Ce trebuie să faci urgent
Cât de des trebuie să cureți sau să înlocuiești ventilatorul de la baie cu unul nou
Specialiștii spun că ventilatorul de la baie trebuie întreținut ca oricare alt aparat din locuință. Dacă ai grijă la aparatul de aer condiționat, trebuie să fii atent și la ventilatorul de la baie. Acesta trebuie curățat cel puțin o dată la șase luni de zile.
Dacă atunci când cureți ventilatorul de la baie observi că se află într-o stare destul de proastă, este recomandat să îl schimbi. Cel mai bine este să nu riști să te confrunți cu probleme de sănătate sensibile, ce ar putea să te urmărească mulți ani la rând.
Condițiile în care poți înlocui doar unitatea, fără grila ventilatorului de la baie
Dacă vrei să schimbi ventilatorul de la baie, nu este necesar să înlocuiești și grila, ce poate fi curățată. Poți să schimbi doar unitatea motorului, însă în anumite condiții, după cum urmează:
- carcasa metalică, ce susține unitatea de motor, să fie solidă și ferm atașată de tavan;
- kitul să se potrivească cu carcasa ventilatorului, inclusiv ca marcă și număr de model;
- kitul să prezinte capacitatea de tratare a aerului pe care o dorești.
Citește și: Aparatul care îți umflă enorm factura la curent. În multe apartamente este montat și nu ai altă soluție
Cum să schimbi în mod corect ventilatorul de la baie
Înainte de a schimba ventilatorul de la baie, asigură-te că electricitatea este oprită. Poartă, de asemenea, o mască de protecție, pentru a evita mucegaiul, particulele de impurități și excremente sau praful. Este important să ai grijă de sănătatea ta, mai ales în aceste condiții.
După ce oprești electricitatea, scoate grila de pe ventilatorul de baie. Unele au cleme cu arc, ce se decuplează trăgând grila departe de corpul aparatului. Deconectează unitatea de carcasă. Vei găsi un ștecher scurt, cu două fire. Deconectează acest fir și lasă-l atârnat.
Șterge, dacă este necesar, suprafața cu o cârpă din microfibră uscată, înclină placa motorului în jos și scoate-o din carcasă. Aspiră carcasa pentru a îndepărta praful și pânzele de păianjen. Apoi, introduceți noua unitate de motor și amplasează instrumentele la loc.