Când a fost folosit prima oară cuvântul „robot”. Vei fi surprins! Vine din cehă şi înseamnă ‘muncă silnică’
Este un cuvânt cu care suntem deja obișnuiți, ce descrie dispozitive pe care le folosim zi de zi. Cu toate că pare un termen intrat recent în vocabularul oamenilor, realitatea îi va surprinde pe mulți. Află, din rândurile de mai jos, când a fost folosit prima oară cuvântul „robot”. Vine din cehă şi înseamnă ‘muncă silnică’.
Cum apare în DEX
În general, dicționarele ne dezvăluie definițiile și etimologia cuvintelor românești, dar momentul în care au fost folosite pentru întâia oară rămâne un mister.
Există trei lucrări care au încercat să ofere aceste informații inedite: Dicţionarul limbii române (DLR), Micul dicţionar academic (MDA) şi Dicţionarul de cuvinte recente (DCR).
„Robot” nu este un cuvânt care să ne ridice semne de întrebare în privința sensului. În DEX, este definit ca „aparat automat al cărui program conține un sistem complex cu legături inverse (cu reacție) stabilite la anumite excitații exterioare și care, ca urmare, este capabil de o serie de acțiuni dirijate”.
Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului „cărămidă”. Mulţi spun greşit
Când a fost folosit prima oară cuvântul „robot”
În Micul dicţionar academic (MDA), acest cuvânt este datat în 1965, însă a fost folosit întâia oară în 1920, de Karel Capek, în drama RUR (Roboţii Universali din Rossum). RUR a fost tradusă și în limba română, de Felix Aderca, în 1927.
Cuvântul vine din cehă, „robota”, care înseamnă muncă silnică, termenul find înrudit cu cuvântul românesc „robotă”, ce reprezintă o activitate neîntreruptă şi grea.
În Evul Mediu, robota era o „obligație în muncă a iobagilor și jelerilor din Transilvania către stăpânul feudal; (mai târziu) muncă pe care o prestau (de câteva ori pe săptămână) țăranii săraci din Țările Române în folosul boierilor”, se precizează în DEX.
Te-ar putea interesa și: Cuvântul din limba română folosit greşit care a căpătat un nou sens. Ce însemna „locaţie” înainte