Campionatul Mondial de Fotbal 2022 | Cum s-a înscris naționala României la primul turneu final din istorie, din anul 1930

de: Sorin Barbu
16 11. 2022

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 va debuta pe data 20 noiembrie și se va încheia pe 18 decembrie, chiar de ziua națională a statului Qatar. La acest turneu final vor participa 32 de echipe, dar, din păcate, printre acestea nu se află și România. Prima noastră reprezentativă este una dintre cele 13 formații care au participat la prima Cupă Mondială, găzduită de Uruguay, în anul 1930.

România a participat la primul Campionat Mondial de Fotbal

Campionat Mondial de Fotbal și-a deschis prima oară porțile în anul 1930. Competiția a fost găzduită de Uruguay și a avut la start doar 13 echipe. Motivul este foarte simplu. Doar atâtea s-au înscris. Printre ele s-a aflat și naționala României. Jucătorii noștri au bătut cale lungă să ajungă până în America de Sud. Au mers cu trenul și au călătorit 14 zile cu vaporul.

Cele 13 echipe fost repartizate în trei grupe de trei și una de patru. Sorții au hărăzit echipei noastre doi adversari foarte buni: Peru și Uruguay, echipa gazdă.

„Ajunsă la Montevideo, echipa românească a fost obiectul unei atenţiuni deosebite. Tragerea la sorţi nu ne-a fost favorabilă. România a căzut în seria a III-a, alături de Peru şi Uruguay, campioana olimpică pe 1924 şi 1928. Matchurile au fost fixate pentru luni 14 şi marţi 22 Iulie”, spuneau jurnaliștii vremurilor în „Realitatea ilustrată”.

Primul meci, cu Peru, a fost îngrozitor. Echipa noastră s-a impus cu 3-1, „dublă” Constantin Stanciu, respectiv Nicolae Kovacs, dar victoria a fost scump plătită pentru că adversarii au jucat foarte dur. Partida s-a disputat pe 14 iulie 1930.

„De bună seamă, că România a fost considerată cantitate neglijabilă. Peruvienii, s’au prezentat pe teren siguri de victorie, ironici, cu zâmbetul sarcastic al superiorităţii indiscutabile, faţă de <<Balcanicii>> cari nu-şi legitimau existenţa pe teren decât din dorinţa de-a face o plimbare cu vaporul.

Desfăşurarea ostilităţilor a răsturnat calculele. După ce conducea la pauză cu 1-0, România îşi adjudecă matchul cu 3-1, şi ia prima victorie din seria care face parte. Au marcat Covaci, Deşiu şi Stanciu. Adversarii s’au impus printr’un exces de brutalitate, fracturând chiar piciorul unui jucător român”, se arată în numărul din 24 iulie 1930 al revistei „Realitatea ilustrată”, conform Agerpres.

Șapte zile mai târziu, pe 21 iulie 1930, România a înfruntat Uruguay, pe stadionul Centenario, în fața a peste 80.000 de spectatori. Sud-americanii au câștigat cu 4-0, dar echipa noastră a terminat grupa pe locul doi, ceea ce a fost considerată o mare performanță.
După întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost aşteptaţi în Gara de Nord din Bucureşti de o mare masă de suporteri.

„Ţara noastră a făcut o impresie bună. A reuşit, în primul match, frumoasa performanţă de-a învinge pe Peru cu 3—1, victorie ce a concentrat, un moment atenţia lumii soccerului, asupra echipei româneşti făcând să fie aşteptat cu nerăbdare matchul său împotriva uruguayenilor, mai ales că aceştia de abia învinseseră pe peruvieni 1—0. Matchul s’a terminat cu Victoria Uruguayului (4—0).

Faptul este uşor explicabil. Românii au intrat în arenă oarecum intimidaţi. Jucau pentru prima oara, în faţa unei masse de o sută de mii de spectatori, exuberanţi şi gălăgioşi, cari toţi erau de partea concetăţenilor lor. Şi uruguayenii au profitat şi au marcat patru goluri chiar la începutul jocului. Până la repriză jucătorii noştri s’au acomodat mediului. În repriza doua revenit, au dominat, dar de ambele părţi nu s’a mai marcat nimic”, se arată în numărul din 14 august 1930 al revistei „Realitatea ilustrată”.

Lotul României, conform site-ului oficial al FIFA, a fost format din: portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Bürger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul fotbalist profesionist.

La această primă ediție au participat următoarele 13 țări, dintre care șapte din America de Sud și patru din Europa, după cum urmează: Uruguay, Argentina, Statele Unite ale Americii, Iugoslavia, Chile, Brazilia, Franţa, România, Paraguay, Peru, Belgia, Bolivia şi Mexic.

Trofeul a fost câștigat de Uruguay care s-a impus cu 4-2 în finala cu Argentina.