România vrea Campionatul European din 2028 și Mondialul din 2030. Cu cine se aliază

România vrea Campionatul European din 2028 și Mondialul din 2030. Cu cine se aliază

Guvernele României, Serbiei, Bulgariei şi Greciei au semnat un memorandum, luni, la Sofia, pentru ca împreună să poată găzdui Campionatul European de Fotbal din 2028 sau Campionatul Mondial din 2030.

Prin această înțelegere se stabilește că va fi creat Comitetului iniţial de organizare, pentru depunerea unor candidaturi comune.
Din partea României au fost prezenți la întâlnire ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, preşedintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu şi consilierul premierului, Gheorghe Popescu.

„Proiectul de a avea o candidatură comună pentru o competiţie de o asemenea anvergură este extrem de solicitant şi, de ce să nu fim realişti, este şi foarte dificil. La întâlnirea de astăzi am adunat toate datele şi informaţiile din cele patru părţi şi am făcut un pas înainte, pentru a realiza ce avem de făcut concret în următoarea perioadă. Cu siguranţă un pas înainte este şi memorandumul de înţelegere stabilit astăzi”, a declarat ministrul Bogdan Matei.

În curând, premierii din România, Serbia, Bulgaria și Grecia se vor întâlni și vor discuta problema candidaturilor. „Îmi exprim speranţa că vom reuşi să formăm o echipă puternică şi capabilă să arate lumii că patru ţări mici din Balcani pot să fie la acelaşi nivel cu alte forţe ale sportului mondial şi la capitolul organizare, nu numai ca performanţe” a mai spus, după semnarea momorandumului, ministrul Bogdan Matei.

De la Campionatul European din 2020 la Cupa Mondială din 2030

Campionatul European din 2020 e găzduit, în premieră, de 13 țări europene, între care România. În ciuda proiectelor de infrastructură pe care România le-a promis, aproape niciunul nu se află în grafic.
Ideea unei linii de metrou care să lege Bucureștiul de aeroport până la turneul european e abandonată, pentru că proiectul ar urma să fie realizat, dar după competiție. Și proiectul unei linii de cale ferată e sub semnul întrebării. De asemenea, lucrările pentru modernizarea stadioanelor bucureștene Ghencea, Dinamo și Rapid nici nu au început.

Nu putem pentru 2020, dar poate ne iese în 2028 sau 2030

Cu toate problemele de infrastructură, România speră să fie aleasă alături de partenerii săi pentru găzduirea EURO 2028. Doi ani mai târziu, cu vecinii din Balcani alături, ar dori Mondialul.
Numai că, pentru turneul final din 2030 sunt mai multe candidaturi. Spre exemplu, Uruguay, Argentina şi Paraguay au decis să facă echipă comună.
S-au format și alte echipe de candidaturi, precum Algeria – Maroc – Tunisia, Coreea de Sud – Coreea de Nord – Japonia – China şi Anglia – Scoţia – Ţara Galilor – Irlanda de Nord – Irlanda.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI