Caltaboș de porc, rețeta tradițională. Se pune sau nu orez? 

de: Anca Lupescu
13 11. 2023

De pe nicio masă de sărbători nu lipsește caltaboșul, preparatul românesc pe care oamenii îl adoră. Dar cum se face caltaboș de porc tradițional? Există o mulțime de rețete și fiecare regiune a țării are propriul stil de a face acest preparat. Unii spun că nu e caltaboș dacă nu conține orez, în timp ce alții îl preferă fără. 

Din ce se face caltaboșul de porc

Caltaboșul este, de fapt un cârnat care se prepară atunci când se taie porcul. El se face din măruntă de porc fierte și tocate. Unii îl fierb, alții îl afumă, dar el poate fi și pus la cuptor. 

Citește și: Cât se fierbe caltaboșul. Secretul gospodinelor din Ardeal

În plus, compoziția diferă de la o zonă la altele, pentru că în unele regiuni se adaugă orez și slănină, iar în altele se pun condimente diferite. 

Unii pun în compoziția de caltaboș sânge de la porc, lăsat să coaguleze, apoi se fierbe și se toacă.

Este servit ca aperitiv, alături de slănină, șorici, tobă și liber, pe masa de Crăciun. 

Carnea pentru caltaboș trebuie să fie grasă, iar în unele zone, caltaboșul se usucă și se prăjește ulterior.

Deși mulți îl confundă cu lebărul, cele două preparate sunt diferite. La caltaboș se pun măruntaie de la porc tocate, în timp ce lebărul se face în principal cu ficat de porc și condimente.

Caltaboș de porc, rețeta tradițională

Dacă te-ai hotărât să faci caltaboș de porc tradițional anul acesta, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Vezi și: Secretul bucatelor tradiționale de Crăciun. Cum faci cârnații, caltaboșii, toba și slănina de porc corect

  • 250 g carne de porc grasă
  • 2,5 kg de măruntaie de porc (inimă, rinichi, splină, ficat)
  • 700 g ceapă
  • 1 cană de orez
  • Foi de dafin
  • 1 căpățână de usturoi
  • 100 g untură de porc
  • Mațe de porc spălate
  • Sare
  • Piper măcinat
  • Piper boabe

Măruntaiele se spală bine în apă rece, apoi se pune la fiert o oală mare cu 4-5 foi de dafin, 3 linguri de sare, usturoiul curățat și o lingură de boabe de piper.

Când apa fierbe, se adaugă măruntaiele și carnea de porc tăiate în bucăți mari. Se lasă la fiert la foc mic până se fierb bine și sunt pătrunse.

Se scot pe o farfurie și se lasă la răcit, atât organele, cât și carnea.

Zeama se lasă pe foc mic. Între timp, se spală orezul și se călește în puțin ulei, se adaugă 2 căni și jumătate din zeama în care a fiert carnea și se dă orezul în clocot.

Se lasă orezul la fiert încă 10 minute la foc mic, cu oala acoperită cu capac.

Citește și: Cum se pregătește carnea de porc pentru afumat. Așa îi dai cel mai bun gust

Se lasă orezul la răcit și se toacă ceapa mărunt, apoi se călește în ulei sau untură.

Dacă ai o mașină de tocat, carnea și măruntaiele de porc se toacă cu ajutorul ei. Dacă nu, va trebuie să o faci la mână, cu un cuțit foarte ascuțit și atenție multă. 

Carnea și măruntaiele se pun într-un lighean mare, se adaugă ceapa călită, piperul măcinat și sare. Poți adăuga orice condimente dorești. Se amestecă bine și se adaugă orez fiert.

Mațele bine spălate se umplu cu această compoziție, se face un nod la capăt și se pune la fiert în zeama unde au fost carnea și măruntaiele, la foc mic, cam 10-15 minute.

După asta, dacă vrei, se poate da la cuptor pentru 20 de minute, astfel încât caltaboșul să se usuce și să poate fi gata de consumat.