Calendar Rusalii 2019. Pe ce dată pică sărbătoarea. Va fi zi liberă și luni?

de: Ana Chivu
07 06. 2019

Sărbătorile nu-i ocolesc pe români. După Înălțarea Domnului, vin Rusaliile! Unii angajați se vor putea bucura de alte zile libere. Duminica Rusaliilor se prăznuiește la 50 de zile de la Duminica Paștelui.

Rusalii 2019: Câte zile libere au românii?

Duminica Rusaliilor are loc la 50 de zile de la Paște, iar semnificația sa este ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitataea de a-și putea elibera toate învățăturile în tot locul. Anul acesta, Rusaliile sunt sărbătorite pe data de 9 iunie. În acest context, românii vor avea liber în sâmbăta și duminica în cauză. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută în popor drept Pogorârea Sfântului Duh, fiind una extrem de importantă pentru toți creștinii. Pe data de 16 iunie se aduce aminte de limbile de foc ce s-au pogorât peste Apostoli, limbi închipuite azi de frunzele de nuc sau de tei. După slujbă, enoriașii iau acasă frunzele sfințite și le așează la icoane și la uși.

Zile libere legale

– 28 aprilie (duminică) – Paştele – duminică
– 29 aprilie (luni) — Paştele
– 1 mai — Ziua Muncii
– 1 iunie – Ziua Copilului – sâmbătă
– 16 iunie (duminică) — Rusalii – duminică
– 17 iunie (luni) — Rusalii
– 15 august — Adormirea Maicii Domnului
– 30 noiembrie — Sfântul Andrei – sâmbătă
– 1 decembrie — Ziua Naţională a României – duminică
– 25 decembrie – Crăciunul

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Cine sunt Rusalcele?

Rusaliile sunt o sărbătoare foarte veche preluată inițial de la geto-daci. Rosalia, la romani, era ziua închinată cultului morților. Atunci, sufletele celor dispăruți de pe pământ primeau ofrande: alimente și trandafiri, pentru a putea fi îmblânziți. Rosalia s-a transformat într-o personificare a unei făpturi daimonice tinere, frumoase, capricioase și răzbunătoare, din cauza influențelor cultului solar și ale miturilor de la acea vreme.

Tradițiile din popor arată că, în unele zone, femeile fac descântece dimineața pentru a alunga spiritele rele. Ușile sunt unse cu usturoi pentru a dispărea ghinionul din casă, iar alte ritualuri cu ramuri de tei sunt înfăptuite în curtea casei.