Calendar ortodox. Schimbarea la Față a Domnului, 6 august. Ce interdicții majore ai toată ziua

Calendar ortodox. Schimbarea la Față a Domnului, 6 august. Ce interdicții majore ai toată ziua
Calendar ortodox. Schimbarea la Fata a Domnului, 6 august. Ce interdictii majore ai toata ziua

Creștinii ortodocși sărbătoresc, vineri, 6 august, Schimbarea la Față a Domnului. Ce interdicții majore ai toată ziua. Trebuie să ții cont de ele, dacă vrei să ai parte de noroc tot restul anului.

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită în fiecare an la 6 august. Denumită popular „Obrejenia” ori „Pobrejenia”, sărbătoarea înseamnă, conform tradiției populare, certarea credincioșilor neascultători. Acest praznic amintește de momentul din Sfânta Scriptură când Domnul nostru Iisus Hristos descoperă, pe muntele Tabor, dumnezeirea investită de către Tatăl său, asumându-și rolul de Mântuitor al lumii.

Ce este interzis să faci de Schimbarea la Față a Domnului

În această zi sfântă este interzis să te cerți cu cineva, pentru că se spune că îți aduce ghinion pentru restul anului. Totodată, nu trebuie să înjuri de lucruri sfinte, deoarece este păcat. Fetele tinere sunt sfătuite să nu-și pieptene părul, pentru că riscă să nu le mai crească podoaba capilară.

De Schimbarea la Față a Domnului, toți creștinii ortodocși trebuie să meargă la biserică, să plătească liturghie și să se roage pentru familie și dușmani. Se spune că, în această zi, toate rugăciunile sunt ascultate de sfinți, datorită importanței sărbătorii din calendar.

Femeile duc la biserică fructe de sezon, precum mere, prune și struguri, pentru a fi sfințite. Femeile gravide trebuie să țină post în această zi sfântă, pentru o naștere ușoară și un copil sănătos.

Potrivit tradiției, cei care au de făcut o călătorie, în această zi, se vor rătăci pe drumul de întoarcere și vor putea ajunge acasă doar în momentul în care se vor întoarce și berzele.

Rugăciune specială rostită în această zi sfântă

”Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare.  Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai  arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.”

”La ceas  de mare sărbătoare te  rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău,  trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca  mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul  luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit  de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că  viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin!”