Calendar ortodox ianuarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună
La fel ca în fiecare lună din an, și în luna ianuarie 2021 există sărbători religioase importante. Menționăm că calendarul ortodox sau calendarul bisericesc constă dintr-o serie de cicluri în funcție de sărbătorile religioase care sunt celebrate de către Biserica Ortodoxă Română.
Calendar ortodox ianuarie 2021
În calendarul ortodox din ianuarie 2021 avem cinci sărbători cu cruce roșie, iar acestea sunt: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului; Sfântul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum), Boboteaza, Botezul Domnului. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Antonie cel Mare și Sfinții Trei Ierarhi. Aceste sărbători din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2021 sunt notate cu cruce roșie. Menționăm că diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor. De asemenea, în zi de sărbătoare este bine ca oamenii să se ferească să lucreze în afară de ceea ce este absolut necesar, întrucât păcatul apare atunci când se săvârște o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare.
Sărbători în luna ianuarie 2021
Cum spuneam, în luna ianuarie a anului 2021, în calendarul creștin ortodox, sunt cinci zile de sărbătoare importante, notate cu cruce roșie. Să le luăm pe rând și să aflăm ce reprezintă ele.
Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum)
Sărbătoarea pică într-o zi de vineri, pe data de 1 ianuarie 2021. Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea împăratului Valens, atunci când Biserica era prigonită de necredința lui Arie. Acest sfânt ierarh Vasile a apărat credința și l-a mustrat chiar și pe împăratul Valens, care căzuse în erezia lui Arie. Sfântul Vasile cel Mare a murit în anul 379, când nu împlinise încă vârsta de 50 de ani.
Boboteaza sau Botezul Domnului
Această mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox pică într-o zi de miercuri, pe data de 6 ianuarie. Sărbătoarea reprezintă botezul în apa Iordanului a lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul sărbătorii, dar și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, se sfințește aghiasma mare. Hristos s-a afundat în Iordan, iar Duhul Sfânt a pogorât peste ape.
Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Nașterea lui a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Deoarece nu a dat crezare celor vestite de Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său. Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi și de a-l face cunoscut poporului Israel. Sărbătoarea are loc în 2021, într-o zi de joi, pe data de 7 ianuarie.
Sfântul Antonie cel Mare
Această sărbătoare din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2021 pică într-o zi de duminică, pe data de 17 ianuarie. Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Acesta a fost socotit întemeietorul vieții monahale, fiind, cel mai probabil, cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vieții călugărești. El s-a născut în satul Coa din Egiptul de Mijloc, în anul 251, a fost fiul unor țărani creștini înstăriți.
Sfinții Trei Ierarhi
Această sărbătoare pică într-o zi de sâmbătă, pe data de 30 ianuarie. De menționat este că Sfântul Ioan a fost cel care a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea celor Trei Ierarhi – Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de învatamant teologic ortodox din întreaga lume, la la primul Congres al Profesorilor de Teologie din Atena, din anul 1936.
Acestea sunt cele cinci sărbători mari, de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2021. În galeria foto a articolului găsiți acest calendar care vă va ghida în respectarea sărbătorilor din prima lună a anului ce vine, putând salva imaginile.