Calendar ortodox, 5 mai 2020. Mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica

de: Iancu Andreea
04 05. 2020

Data de 5 mai reprezintă pentru mulți creștini ortodocși un prilej de sărbătoare. Deși mai puțin cunoscută, în această zi, Biserica Ortodoxă Română celebrează o personalitate care este considerată în spațiul apusean drept protectoarea soțiilor și mamelor ale căror soți și fii au apucat-o pe calea greșită. Însă viața sfintei nu se rezumă doar la atât.

Sfânta Monica, căci despre ea este vorba, s-a născut în zona Africii, în orașul Tagaste, în anul 322. Ambii părinți ai săi erau creștini. Majoritatea informațiilor despre viața Cuvioasei se regăsesc în capitolul 9 al Confesiunilor Fericitului Augustin, fiul său. Astfel, aflăm că aceasta a fost căsătorită cu Patritius, un păgân angajat al statului roman. În ciuda faptului că mama soțului ei nu a considerat-o potrivită pentru fiul său, Sfânta Monica a reușit să se facă plăcută pentru purtarea sa blândă.

Sfânta Monica

Soțul Sfintei Monica nu a fost unul devotat, iar femeia a reușit să ducă căsnicia fiind cumpătată în discuțiile cu el. Astfel, a reușit să nu ajungă în situații violente, ba chiar să aibă împreună trei copii: Augustin, Navigius și Perpetua. În ciuda credinței Sfintei Monica, niciunul dintre copiii săi nu a fost botezat pentru că Patritius nu a îngăduit asta.

Cum a influențat Sfânta Monica viața celor din jurul său

Viața Sfintei Monica a fost strâns legată de cea a fiului său, Augustin, care i-a oferit acesteia multe momente de neliniște. În tinerețe, Augustin a trăit alături de o tânără în Cartagina, alături de care a avut un copil. Cu toate acestea, Sfânta Monica nu a încetat să se roage cu stăruință ca atât fiul, cât și soțul să primească botezul înainte de moarte. Iar acest comportament pare să îl fi determinat pe Patritius să se convertească. Totuși, Augustin a continuat să aibă o viață departe de Hristos.

Acesta s-a îndreptat o perioadă către învățătura ereticilor maniheiști, însă răbdarea și căldura mamei sale nu au contenit. Ba chiar a apelat la un episcop care avusese în tinerețe tangențe cu secta pentru a-l putea convinge pe Augustin.

Du-te pe calea ta și Domnul să te binecuvânteze, pentru că nu este cu putință ca fiul atâtor lacrimi să se piardă, a fost încurajarea episcopului pentru mama îndurerată.

Cu toate acestea, abia mai târziu, când Augustin l-a cunoscut la Milano pe Sfântul Ambrozie, a fost influențat de cuvântul acestuia.

Cum și-a găsit sfârșitul Sfânta Monica

După ce a fost botezat, Augustin a decis ca împreună cu mama sa să se întoarcă în Africa. Pe drum, însă, în apropiere de Roma, în orașul Ostia, Sfânta Monica și-a găsit sfârșitul lumesc, la vârsta de 56 de ani. Trupul Sfintei a fost înmormântat în Ostia, pentru ca apoi să fie mutat în cripta unei biserici în secolul VI. Osemintele sfintei au fost ulterior aduse la Roma în secolul al XV-lea.