Calendar ortodox 23 noiembrie. Ce rugăciune se spune astăzi

de: Alexandra Chivu
23 11. 2020

În data de 23 noiembrie, în calendarul ortodox este amintit Sfântul Cuvios Antonie de la Ierezu Vâlcea. Rugăciunea pentru Sfânta Cruce și mari sfânți care mai sunt pomeniți astăzi.

Calendar ortodox 23 noiembrie. Pomenirea Bisericii de astăzi

Impresionat de viața aleasă pe care o duceau călugării de la Iezeru, Sfântul Antonie a intrat frate în acest schit. Dorind să sporească nevoințele monahicești, a cerut binecuvântare Episcopului locului, Ilarion, să meargă la Muntele Athos. Acesta, cunoscând că este monah de mare folos multora, l-a sfătuit să renunțe. Cuviosul l-a ascultat și, în jurul anului 1690, s-a retras la câțiva kilometri de schitul lezeru, în muntele cu același nume, unde și-a găsit adăpost într-o peșteră, care i-a devenit chilie.

Nemulțumit că nu avea un loc anume pentru rugăciune, a început să sape alături un mic paraclis în stânga, lărgind stânca așa încât să poată face din ea un lăcaș de închinare, apoi a înzestrat-o cu icoane. Cuviosul Antonie a stat în sihastrie 28 de ani, coborând la schit doar în diminici și sărbători pentru a asculta Sfânta Liturghie și a primi Trupul și Sângele Domnului. Mutarea sa la Domnul a fost în 23 noiembrei 1719, la 92 de ani. Ținând seama de viața sa, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în ședința din 20 iunie 1992, a decis ca el să fie așezat în rândul sfinților. Sfintele Moaște ale Cuviosului au fost așezate în Biserica Schitului Iezer. O parte dintre acestea se află și la Schitul Darvari din București.

  • Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Grigorie, episcopul Biserii acragantenilor, Cuviosului Sisinie Mărturisitorul, Sfântului Ishirion episcopul, Sfântului Elen, episcopul Tarsului.
  • În data de 24 noiembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei.

Rugăciune pentru Sfânta Cruce 

„Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Sa piara, cum piere fumul, cum se topeste ceara de fata focului, asa sa piara diavolii de la fata celor ce-L iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii si zic cu veselie.”

Rugăciunea zilei de luni 

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.

Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor.

Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”