Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătorim astăzi

Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătorim astăzi

În fiecare an, în ziua de 16 septembrie, în calendarul ortodox, este sărbătorit acest sfânt. Iată despre cine este este vorba!

Calendar ortodox 16 septembrie 2020

Deşi puţini credincioşi ştiu, pe 16 septembrie, în calendarul ortodox, este pomenita Sfânta Eufimia. Născută în Calcedon (teritoriul Turciei de azi), aceasta a pătimit timp de 16 zile din cauza refuzului de a aduce jertfe idolilor.

„Comanda împăratului şi a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrara poruncii lui Dumnezeu. Dar dacă ea este potrivnică poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai că nu trebuie împlinită, dar trebuie şi combătuta”, a spus aceasta.

A fost aruncată apoi într-un cuptor încins, într-o apă plină şerpi, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieşit nevătămată. Şi-a dat sufletul, însă, abia când a fost aruncată la fiarele sălbatice, în timpul jocurilor de circ. Atunci, s-a produs un cutremur mare de pământ, care i-a făcut pe spectatori și pe soldații care păzeau arena să fugă.

Moaștele Sfintei Eufimia s-au arătat încă de la început făcătoare de minuni. În fiecare an, în ziua praznicului ei, din moaștele sfintei curgea un sânge binemirositor, pe care, strângându-l cu cinste episcopul locului, îl folosea pentru a vindeca bolnavii. Moaştele pot fi văzute în Catedrala patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Fanar.

Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătorim astăzi
Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătorim astăzi

Pentru prăznuirea din 16 septembrie, în biserică se cântă următorul tropar:

„Foarte mult ai vestit pe cei dreptmăritori, și ai rușinat pe cei rău credincioși, Eufimia, preafrumoasă fecioară a lui Hristos, întărind cele ce părinții bine au dogmatizat la al patrulea Sobor. Muceniță preamărită, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Nevoințe în chinuri, nevoințe pentru credință cu avânt ai suferit pentru Hristos, Mirele tău. Acestuia și acum roagă-te, să se surpe trufia vrăjmașilor sub picioarele dreptcredincioșilor, ca și atunci eresurile, prin rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, ceea ce ai primit hotărârea credinței de la cei șase sute treizeci de Dumnezeu purtători părinți și o păstrezi, prealăudată.

Ai veselit pe cei dreptcredincioși și ai rușinat pe cei rău-mărturisitori, Eufimia, preafrumoasă fecioară a lui Hristos. Căci ai întărit dogmele Sinodului al patrulea, pe care Părinții bine l-au rânduit. Muceniță mărită, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă”.

Tot pe 16 septembrie se pomenesc şi următorii sfinţi:

– Sfânta Muceniţă Meletina;

– Sfânta Muceniţă Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel;

– Sfinţii Isachie, Iosif din Georgia şi Ludmila;

– Sfântul Cuvios Dorotei din Egipt;

– Sfântul Procopie Cehul;

– Sfântul Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI